úterý 15. října 2013

Domácí rohlíky a houstičky

Možná si je ještě pamatujete, možná jste tak mladí, že takzvané "osmdesátkové rohlíky" nepamatujete. To jsou takové ty rohlíky, které se daly koupit dřív. Z vnějšku křupavé a vevnitř nadýchané a vatové, voňavé po másle a nádherně křehoučké. Na mém oblíbeném pečícím serveru Pečempecen se rozmohla mánie rohlíků "jako kdysi" a nešlo jinak a i já jsem je musela zkusit. Při prvním pokusu to byly rohlíčky, pěkně zatočené usměvavé, makové a sezamové, při pokusu druhém jsem se rozhodla pro houstičky. No pojďme se na ně podívat :-)



Recept je opět více než jednoduchý, ba přímo triviální. Já jsem těsto zadělávala v domácí pekárně, ale ručně to jde taky dobře, nebo pokud vlastníte robota co umí hnětat, také máte o práci méně. 

Na 8 - 10 rohlíků potřebujete:


  • 250 ml vlažné vody
  • 3 polévkové lžíce másla 
  • 1/2 kostky čerstvého droždí nebo balíček instantního (7 g)
  • 500 g polohrubé pšeničné mouky
  • 10 g cukru (nebo jiné náhrady: sladěnka, med, kukuřičný sirup)
  • 10g soli
  • posyp podle chuti a fantazie - mák, kmín, lněné či sezamové semínko, hrubozrnná sůl
Na začátek si necháme rozpustit máslo. Pokud máme domácí pekárnu, naplníme jí, jak jsme zvyklí - tekuté věci, na ně suché a zapneme na program Těsto, které pracuje přibližně hodinu a půl. Pokud takovéto míchací zařízení nevlastníte, musíte klasicky po staru, do vlažné vody rozdrobit droždí a přidat cukr, pěkně rozmíchat a pak přidávat suché suroviny. Pro ulehčení pro pečivové a těstové začátečníky je tady skvělé video se vším podstatným. 

Nebyla bych to já, kdybych neexperimentovala. Proto jsem už při prvním pokusu nahradila přibližně 100g polohrubé mouky celozrnnou. Při druhém pokusu už jsem namíchala polohrubou, celozrnnou i žitnou dohromady a ještě přidala asi hrst slunečnicových semínek - z této směsi vznikly krásné houstičky. 

Těsto necháme kynout cca 1,5 - 2 hodiny. Pokud děláme v pekárně, tak celý program těsto, pokud ručně v míse, můžeme těsto alespoň 2x popřekládat, ale není to vysloveně nutné. Jak na to se lze dozvědět v odkazu výše ve videjku. 

Po vykynutí těsto vyklopíme na vál, už podle struktury těsta a podle pohmatu zjistíme, že je velmi příjemné na dotek. Nelepí se díky máslu, a krásně se s ním pracuje. Naposledy popřekládáme a pak máme několik možností, jak rohlík uválet. Buď rozdělíme těsto na 2 části, z každé vytvoříme bochánek, ten rozválíme na 1 - 1,5 cm vysokou placku, kterou načtvrtíme, rozválíme a umotáme (viz video), nebo si můžeme vzít k ruce kuchyňskou váhu a navážit si kousky těsta o váze průměrného rohlíku - asi 80g. Kousky těsta pak zakulatíme, následně válečkem rozválíme na tenké ovály a z delší strany začneme rolovat. Dbáme na to, abychom pořádně utahovali, aby se nám rohlíky na plechu nerozmotaly. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. 


Rohlíky asi v půlce kynutí

Houstičky alá raženky, tvaru dosaženo pomocí jablečno-kráječe :)


Rohlíky důkladně přestříkáme vodou z rozprašovače nebo potřeme mašlovačkou, posypeme dobrůtkama a přikryjeme fresh folii nebo schováme do igelitky a necháme ještě minimálně 45 minut kynout na teplém místě. Rohlíky by měli zvětšit svůj objem alespoň o třetinu. 

Troubu si rozpálíme na krásných 250 °C, na dno položíme starý plech, do kterého pak chrstneme asi 2 dc vody, aby se v troubě utvořila pára a doprostřed dáme plech na kterém budeme péct - musí být též pěkně nahřátý. Když je trouba připravená, sundáme folii z rohlíků, znovu přestříkáme vodou a přesuneme pečící papír s budoucími rohlíky na rozpálený plech, na dno chrstneme ony 2 dcl vody a rychle zavřeme. 

Pečeme 15 - 20 minut, ale doporučuji okovidný test, protože každá trouba peče jinak. Až začnou mít rohlíčky ideální barvu, měly by být hotové :-)

Pokud chcete tvarovat houstičky, fantazii se též meze nekladou. Můžete si udělat 3 prameny a uplést copánek, můžete vzít jeden silnější "ocásek" a udělat na něm dva uzlíky, nebo můžete vytvarovat bochánky a rozkrojit je jablkokráječem jako já své houstičky, které vidíte na fotkách. Taky je můžete nechat jen tak bochánkové, nebo je nahoře nastřihnout do křížku, nebo je vyválet do oválného tvaru a jednou či dvakrát ostrým nožem nahoře naříznout alá francouzské bagetky... jak vidíte, možností je neomezeně a záleží jen na Vás a Vaší chuti a náladě!





Hotová nádhera, lepší fotku jsem nestihla udělat, protože mi byli doslova sežrány pod rukama.

Houstičky nakrojením krásně rozkvetly.


No a už stačí jen popřát dobrou chuť a hlavně, nebaštěte je příliš horké, to bolení bříška za to nestojí ... a nebo možná i stojí! :-)




PS: za skvělý recept i dobré rady a odkaz na výborné video vděčím skupině Pečempecen a jejím skvělým členům. Bez Vás by to nešlo!

3 komentáře: