čtvrtek 2. února 2017

Brownies muffiny z červených fazolí

Hříšně lahodné, ale nebesky zdravé? Lze to? Kupodivu ano. Tyto brownies muffiny jsou tak neuvěřitelně čokoládové, že vám nikdy nikdo neuvěří, z čeho jste je pekli. Hlavní složkou jsou totiž úplně obyčejné červené fazole z konzervy. Taky nevěříte, co? 
Často mě honí mlsná a strašně ráda peču, ale nemůžu přeci pořád péct samé klasické bábovky a koláče. Takže vymýšlím a pátrám a upravuji nalezené podle sebe a jednou za čas se podaří taková dobrota, že se s vámi o ní musím podělit. Originál veganský recept mám od Minimalist Baker, jejíž blogem jsem se nedávno nadchla :-) 



Na recept potřebujete méně než deset surovin. Jste připraveni na bezlaktózové bezlepkové naprosto dokonalé brownies muffiny? 

Na 12 muffinů potřebujete:
  • 1 konzervu červených fazolí
  • 2 vejce
  • 60 g kvalitního kakaového prášku
  • 3 lžíce rozehřátého kokosového oleje
  • 1 banán/2 lžíce datlové pasty/syrupu
  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • dobrovolně: 1 malého panáka oblíbeného alkoholu
na ozdobu:
  • ořechy, kousky čokolády, nakládané višně, sušené ovoce


Troubu rozehřejte na 180 °C. Vše, co budeme potřebovat je mixér, stěrka a síto, nic dalšího, žádné další nádobí (a to je velká výhoda, no ne?). 


Fazole z plechovky důkladně propláchneme a co nejvíc okapeme. Dáme do mixéru. Přidáme všechny ostatní suroviny mimo kokosového oleje a alkoholu. 

Všechny suroviny spolu budeme mixovat, rozehřátý kokosový olej přiléváme do mixující se směsi, jinak zatuhne v kusech a nepůjde rozmělnit. Nakonec přilejte alkohol, samozřejmě pokud nechcete, nemusíte. Stačí místo něj přidat dvě lžíce vody, aby směs nebyla tak hustá. Já použila domácí griotku, takže mi těsto krásně ovoněla. 



Formu na muffiny vymažte kokosovým olejem/máslem, nebo vyložte papírovými košíčky. Pokud nemáte formu, můžete těsto natřít  na plech a udělat klasické brownies. Každý muffin ozdobte oříšky, či čímkoliv jiným, co máte rádi a dejte péct na 20-25 minut do trouby. Ideál vidím někde u 22 minut, aby prostředek zůstal co nejvíc vláčný, ale zároveň se vejce dostatečně udělá. 




Pak už jen nechte alespoň 15-20 minut odpočinout a hurá do toho. Pokud se pustíte ještě do horkých, budou se vám v ruce doslova rozpadat. V  případě, že pečete bez papírových košíčků, nechte muffiny napřed 10 minut odpočinout a pak je teprve opatrně pomocí vidličky vyjměte a dejte odpočívat na mřížku na dalších 20 minut. 

Muffiny máme, už stačí jen horká káva nebo studené mléko a můžeme si pochutnávat bez výčitek a černého svědomí! 😉



2 komentáře:

  1. Vyzkoušela jsem je a jsou mňam! Mooc děkuji za receptík! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Něco tam chybí. Cukr, řekla bych. To bílé v tom mixéru bude asi on. Protože to byl neskutečný hnus, který už nešel nijak vylepšit. Škoda dobrého kakaa :-(

    OdpovědětVymazat