čtvrtek 23. února 2017

Salát z červeného zelí s celerem, medem a rozinkami

Křupavý, sladko-kyselý salát plný vitamínů a chutí Vám dodá vzpruhu před nadcházejícím jarem. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco sami pro sebe. Přes zimu je nejlepší spoléhat se na naši tradiční zimní zeleninu. Jednak je chutná, narozdíl od dovážené zeleniny, která chuť viděla jen z rychlíku, a také je cenově podstatně dostupnější. 
Kombinace celeru a červeného zelí v salátu je příjemnou změnou od klasických zelných salátů a rozinky mu dodají šmrnc. 


Na středně velkou mísu salátu potřebujete:
  • 1/4 červeného zelí
  • 1/8 - 1/4 celeru
  • 1 středně velká cibuel
  • 2 lžíce medu
  • hrst rozinek
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 4 lžíce zakysané smetany/jogurtu
  • sůl, pepř


Zelí si nakrájíme/nakrouháme/nasekáme v robotu na jemné nudličky, stejně tak cibuli.  V míse posolíme a rukou (případně v gumové rukavici) zelí dvě tři minuty mačkáme a překládáme. Díky tomu bude poddajnější a pustí líp štávu. 

Celer můžeme nastrouhat nebo udělat plátky či taktéž nudličky. Veškerou zeleninu smícháme, dosolíme  pokud je potřeba a opepříme podle chuti. Zalejeme octem (napřed jen 2 lžíce a případně dodáme) osladíme medem a přidáme rozinky. 

Nakonec vmícháme smetanu či jogurt, přendáme do dózy s víčkem a necháme pár hodin, ideálně do druhého dne rozležet. 




Takové červené zelí obsahuje  spoustu zdraví prospěšných látek a vitamínů, jen čtěte dál - obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, hořčík, vápník, železo, fosfor, draslík, sodík, zinek, mangan, lutein, betakaroten, omega 3, omega 6 mastné nenasycené kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu pantothenovou a kyselinu listovou. Červené zelí silně podporuje obranyschopnost, ochraňuje bunky před volnými radikály, ochraňuje organismus před záněty a infekcemi, má antiseptické účinky, detoxikuje organismus, podporuje trávení. A to je jen zlomek toho, co vše umí. 

Celer je bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, dále draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin. Celer dále snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá od zácpy, snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku, snižuje krevní tlak, pomáhá hubnout, detoxikuje tělo, zklidňuje nervový systém nebo třeba taky urychluje odchod ledvinových kamenů. 

Tady vidíte, že s takovým salátem prostě nemůžete šlápnout vedle :-) 


Žádné komentáře:

Okomentovat