pondělí 28. října 2013

Čokoládovo-kávový koláč s chilli

Dnešní článek bude tak trochu jiný než ostatní. A hlavně bude moc moc dobrý. Vlastně naprosto úžasný, protože bude plný sladkých koláčů - luxusního čokoládovo-kávového a podzimní perly v podobě dýňového cheescaku. Zvláštní bude článek proto, že to v podstatě dvoučlánek, a taky proto, že recepty najdete někde úplně jinde - a to na blogu mé kamarádky Míši, která mě svým neutuchajícím pečícím entuziazmem nakazila :-) Nebyla bych to opět ale já, kdybych si v každém z koláčů neudělala nějakou svojí úpravu. Pojďme se na ně podívat!




Začneme čokoládovo-kávovým koláčem, protože přišel na řadu i u mě jako první. Jestli jste měli někdy v nějaké francouzské kavárně/bistru/restauraci možnost ochutnat čokoládový tart, tak vězte, že nyní získáte možnost dělat si ho sami, jakkoliv, kdykoliv a s čímkoliv :-) My máme v Plzni jednu naprosto skvělou kavárnu - bistro, kde jsou k dostání koláče sladké i slané quiche a právě čokoládový byl jedním z mých oblíbených. A jak tedy na něj? 


Čokoládovo-kávový koláč

Na korpus:
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 50 ml vody 
  • špetka soli
Na náplň: 
  • 0,4 dcl silné kávy
  • 150 ml šlehačky
  • 150 ml vysokoprocentní čokolády
  • 100 g máslo 
  • 50 g cukr
  • špetka soli
  • chili vločky   
Koláč má jako podklad korpus z křehkého těsta, které je třeba vypracovat co nejrychleji s co nejvíc vychlazenými surovinami. Všechny tedy smícháme v míse a špičkama prstů lehce hněteme, jako bychom dělali drobenku. Když se nám těsto spojí v kompaktní hmotu, uválíme kuličku a dáme ji odpočinou v sáčku do lednice. 

Troubu si předehřejeme na 180°C a připravíme si formu o průměru 20 cm (nebojte, nebude to málo, i když to tak vypadá :-). Těsto rozválíme na kruh o průměru víc než má forma a přebytečné těsto zahneme - vytvoříme tím boky. Už stačí jen dno propíchat vidličkou a šup s ním do trouby na 8 - 10 minut. Až bude těsto zlátnout, jako linecké cukroví o vánocích. 

Nejvyšší čas začít připravovat náplň. Uděláme si malé silné espresso, nebo 0,4 dcl silné kávy, a necháme stranou trochu vychladnout. Do rendlíku vlijeme smetanu, přidáme cukr a ždibec soli a provaříme. Vznikne tekutina chutnající jako slavná Jesenka, do té ještě horké přidáme nalámanou hořkou čokoládu - já použila Delicata 72% (od Albert Quallity) a bylo to vážně něco. Metličkou rozmícháme čokoládu a máslo, které jsme nakrájeli na menší kousky, do krémovité kompaktní hmoty. Pak přilijeme kávu a finálně vyšleháme. 

V tuhle chvíli už by měl být hotový korpus, který si vesele chladne bokem. Rovnoměrně do něj tedy vlijeme čokoládovou hmotu a vyškrábneme každou kapičku, protože to vážně, ale vážně stojí za to. No dobře, kdo se neudrží, může si rendlík se zbytkem náplně vylízat (jako princ v Princezně ze zlatou hvězdou na čele, však vy víte, že? :-). 

Teď už jen s koláčem pěkně do lednice, já jsem však před finálovým chlazením posypala vršek čokolády chilli lupínky a pak teprve dala chladit. Je třeba alespoň hodinka, aby máslo a čokoláda utvořili společně tu pravou krémovou hmotu, která se jemně rozpouští na jazyku ... No, co Vám budu povídat, to se musí zkusit, ochutnat, protože tomu neuvěříte, jak je to lahodné.

Už mi v hlavě raší nápady na další možnosti - vršek koláče posypaný mandlovými lupínky, do čokolády místo kávy mátový extrakt, nebo nějaký dobrý likér, kandované višně nebo brusinky, vyměnit hořkou čokoládu za bílou a k tomu maliny nebo podobné lahodné ovoce... prostě nekonečné možnosti a stačí umět základ a meze Vaší představivosti jednoduše neexistují!

Bohužel, víc fotografického materiálu k tomuto koláči neexistuje, protože když byl na talířku, na nic jiného se nedalo myslet :-)


Recept na dýňový cheescake najdete zde

Žádné komentáře:

Okomentovat