pátek 25. ledna 2013

Kuřecí křidélka v Barbecue omáčce

Barbecue omáčka, nebo taky zkráceně "eméricky" BBQ je pro mě snad nejznámější omáčkou na/k masu. Dá se použít jako marináda na naložení masa od kuřecích křidélek až po vepřová žebírka a určitě se hodí jako studená omáčka i k pořádnému hovězímu steaku. Na internetu můžete nalézt milion a jeden recept na tu pravou BBQ omáčku, a kdo ovládá cizí jazyky, tak má možnosti daleko větší. Já jsem si udělala takovou kompilaci nezajímavějších receptů, upravila pro své podmínky a nahradila suroviny, které mi doma zrovna došly... jako třeba kouřová sůl či uzená paprika :-)



Výsledný produkt mi přišel naprosto lahodný a teď Vám tu předložím mou verzi.

BBQ omáčka

  • 2 lžíce hnědého cukru (myslím, že bílý také poslouží)
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce rumu 
  • 1,5 lžíce worchesterské omáčky
  • 1-2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého chilli (není potřeba, pokud neradi ostré)
  • 1 lžíce thajské sladko-kyselé chilli omáčky (byla zrovna po ruce)
  • 2 stroužky rozmačkaného česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička šípkové marmelády
  • pepř podle chuti
  • 2 rovné lžičky soli
  • cca 1 velký šálek dobrého kečupu 
Postup je jednoduchý, všechny suroviny až na kečup si nadávkujeme do hrnce, rendlíku či čehokoliv podle vkusu, ideálně s teflonovým povrchem, protože budeme vařit cukr a med. Vzniklou směs povaříme za stálého míchání aspoň pět minut. V této fázi doporučuji nestrkat zvědavý nos nad hrnec, raději počkejte, až se z octa vyvaří ta štiplavost :-) Poté do základní směsi přidáme kečup, zmírníme plamen a necháme 20 - 30 minut provařovat. 
Výsledná omáčka by měla mít medově hnědo-červenou barvu, konzistenci jako tekutější džem a lehce průhledný vzhled. Lehce zchladlou, avšak pořád dost teplou omáčku nalejeme do misky na předem připravená omytá kuřecí křídla a necháme minimálně hodinku marinovat. 

Takto vypadají veselá křidélka, koupající se v omáčce. 

Naložená křidýlka přesuňte na pekáč a vydatně pokryjte zbylou omáčkou z misky. V zakrytém pekáčku pečtve v troubě předehřáté zhruba na 190°C necelou půl hodinu. Po půl hodině křidýlka odkryte a dopečte. Já jsem na posledních cca 15-20 minut zapnula větrák v troubě aby se vytvořila dobrá kůrčička. 

Křidélka po vytažení z trouby, zlatavá a voňavá :-)

A takhle dopadla dnešní bitva.

K večeři jsme to měli jen s nakrájeným chlebíkem, který úžasně vsakoval zbylou BBQ omáčku po které se přítel mohl utlouct. To je důkaz, že to vážně funguje :-)

Dobrou chuť



PS: Omluvte ne příliš kvalitní fotky, můj milovaný foťák mě zradil a musel nastoupit mobil ;-)


7 komentářů:

  1. Vypadá to skvěla a až recept uvařím bude určitě i skvěle chutnat! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Včera jsem to zkoušela a bylo to skvělé. Doporučuji....:) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, že chutnalo:) My máme pořád aspoň skleničku v lednici:)

      Vymazat
  3. Díky za recept. Ještě jsem Tvůj blog neprohlížela blíž, ale chystám se na to!!! 🍗👍🏼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentáře, zrovna BBQ omáčka je jedna z mých nejvíc oblíbených:) Tak doufám, že zachutná a že se budou líbit i jiné recepty :)

      Vymazat
  4. Dobrý večer, na kolik ks je zhruba tento recept?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to už dávno, ale myslím, že z té dávky je tak jedna velká sklenice, takže se nebojím tvrdit, že by se v tom namarinovalo celé kuře nebo minimálně 10-15 kousků křídel, určitě i víc. My měli spoustu omáčky na dně pekáčku :)

      Vymazat