neděle 21. ledna 2018

DORT K 2. NAROZENINÁM - STAVENIŠTĚ

Staveniště? Cože, nespletla se? Nespletla :) 

Rok se s rokem sešel a moje drobotinka už je velký kluk, který slaví druhé narozeniny. A správný kluk má rád bláto, kamení, stavební stroje, bagry, jeřáby, tatrovky... už chápete? Takový stavenišťový dort má všechno tohle a ještě něco navíc. Skvěle chutná a úplně všechno - snad až na ty stavební stroje, ale to taky záleží jen na vás - se dá sníst! 

A to už je pořádná výzva, pro matku cukrářku. Kupodivu nejtěžší bylo sehnat ty správné, žlutě černě pruhované stavební stroje. Zbytek už byla v podstatě brnkačka :) Takže krumpáče do ruky jdeme na to! 



Základem staveniště je korpus na Kubánský dort, jen dvojitá dávka s nižším obsahem cukru. Krém je jednoduchý z tvarohu a mascarpone a na ozdobu už cokoliv co máte rádi. Tady předkládám seznam na mou verzi. 

Dort Staveniště
Čas přípravy: 2 hodiny (20 minut příprava + 30 minut pečení + 1 hodina zdobení)
Porcí: 10-12

Těsto
  • 300 g mouky (150g hladká + 150g polohrubá)
  • 200 g cukru 
  • 8 vajec (zvlášť bílky a žloutky)
  • 100 ml oleje
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • cca 1 dcl horké vody
  • kypřící prášek bez fosfátů
  • špetka soli
Krém
  • 250 g tučného měkkého tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 200 g cream cheese 
  • vanilkový cukr
  • marmeláda
  • citronová kůra
  • variabilní:  kousky čokolády/ovoce/rozinky/drcené sušenky
Zdobení
  • 2-3 balíčky Oreo sušenek
  • 1/2 balíčku světlých BEBE sušenek
  • čokoládové kamínky, marcipán


  1. Troubu předehřejeme na 180°C. 
  2. Oddělíme si žloutky od bílků.
  3. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, uschováme ho v lednici. 
  4. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháváme kakao a střídavě olej a horkou vodu. 
  5. Oba druhy muk prosejeme spolu s práškem do pečiva a pomalu jí vmíchejte do žloutkové směsi.
  6. Pokud je třeba, použijeme ještě trochu horké vody. 
  7. Když vytvoříme konzistentní těsto, vezmeme si silikonovou špachtli a postupně vmícháváme sníh z bílků. 
  8. Vyšší plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem a 3/4 hladkého těsta na něj rozetřeme. 
  9. Zbylé těsto dáme do malé kulaté formy.
  10. Pečeme cca 30 minut - zkusíme špejlí. 
  11. Upečené korpusy vyjmeme z forem a necháme vychladnout na mřížce. Stáhneme z nich opatrně pečící papír.


  12. Mezi tím připravíme krém - do mísy dáme tvaroh, mascarpone a cream cheese a vymícháme spolu s vanilkovým cukrem (já měla fruktozový cukr s mletou vanilkou) podle chuti, případně troškou stévie, nebo pokud vám nevadí, s cukrem. 
  13. Přistrouháme citronovou kůru a můžeme do krému přidat něco na ozdobu - já dala mražené ovoce. 
  14. Vychladlý korpus zakrojíme do požadovaného rozměru - obdélník/čtverec a zbylý korpus si uschováme. 
  15. Větší korpus prokrojíme a namažeme spodní část marmeládou a následně cca polovinou krému. 
  16. Přiklopíme vrchní částí, potřeme též marmeládou.
  17. Připravíme si malý korpus, do jednoho rohu natřeme trochu krému a na něj položíme malý korpus.
  18. Můžeme dort nožem seříznout do požadovaného tvaru a vidličkou udělat nějaký vryp - od bagru.

  19. Můžeme nechat uležet. Já nechala do druhého dne.
  20. Zbytek krému smícháme s 1-2 lžícemi kakaa - vytváříme bahno. 
  21. Kakaovým krémem potřeme celý dort kolem dokola a můžeme začít zdobit - tedy stavit :)

                         
  22. Světlé BEBE sušenky rozmixujeme na jemno na "písek" a vytvoříme cestu. 
  23. Zbylý korpus rozdrobíme a pokryjeme jím dort. 
  24. Oreo sušenky zbavíme náplně a rozdrtíme na hrubo a doplníme tímto štěrkem korpusovou hlínu. 
  25. Doplníme kousky čokolády, marcipánovými nebo čokoládovými kamínky, rozinkami, drcenými ořechy podle chuti a fantazie.
  26. Nakonec přidáme stavební stroje a zapojíme je do práce - tatrovce naložit korbu, válec upravuje cestu, bagr kope, buldozer odhrabuje.... však už si poradíte :-)

  27. Předáme dort oslavenci a radujeme se z jeho nadšení a radosti, necháme jej se v dortu přehrabovat a neřešíme, že je všude binec :) 



Žádné komentáře:

Okomentovat