pondělí 23. října 2017

FAZOLOVÝ "HUMMUS" S OŘECHY

Miluji pomazánky téměř v jakékoli podobě a s jakoukouli surovinou. Tvarohové, z ryb, z masa, z vajíček, zeleninové, luštěninové... a přesně o to tu dnes jde. O hummusu jistě už slyšel každý, a každý se nad názvem této pomazánky, nebo dipu, nejednou pousmál. 


Hummus je pomazánka původem z levantu (Levant jsou oblasti dnešních států Izrael, Palestiny, Libanonu, Jordánska a Sýrie), připravená z vařené cizrny, ochucená sezamovou pastou tahini, citronem, solí, pepřem a česnekem. Svůj vtipný název má podle samotné cirzny, která se v arabštině jmenuje himmas. To zároveň vysvětluje, proč mám v názvu receptu uvozovky - to proto, že taková pomazánka, dělaná z jiného druhu luštěniny, než cizrny, se prostě nemůže jmenovat hummus. Toliko k úvodu a vysvětlení a pojďme nyní na to vaření. 





Fazolová pomazánka "hummus"
Množství: 2-3 porce
Čas přípravy: 10 minut

  • 1 plechovka fazolí
  • 2-3 lžičky tahini pasty
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z půlky citronu
  • 1-2 lžičky drceného římského kmínu
  • sůl, pepř
  • olivový olej podle chuti a potřeby
  • volitelné: olivy, pečená paprika, sušená rajčata, ořechy

  1. Otevřete plechovku a fazole v sítku propláchněte, dokud nepřestane voda dělat pěnu. Okapejte a přendejte do mixéru.
  2. Přidejte tahini pastu, česnek nakrájený na menší kousky, římský kmín, cca 1 rovnou lžičku soli, větší část citronové šťávy a asi 3 polévkové lžíce olivového oleje.
  3. Mixujte, dokud nevznikne jednolitá hmota. Můžete v průběhu mixování špachtlí shrnout fazole z boků nádoby a případně přidat olivový olej, tahini pastu nebo citron - podle konzistence a chuti. 
  4. Vlašské ořechy nasekejte nebo nadrťte na drobno a vmíchejte jako poslední.  
  5. Pomazánku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. 
  6. Podávejte s knackebrotem, zeleninovými špalíčky, na chlebu, v tortile s falafelem, v sednvičích, jakkoliv a s čímkoliv vás napadne :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat