čtvrtek 3. srpna 2017

Větrník jako narozeninový dort

Narozeniny mojí maminy se blížily a já jsem většinou ta, co se vrhne na přípravu narozeninového dortu. Tentokrát jsem chtěla něco speciálního a netradičního (alespoň pro naši rodinu). Dlouho jsem rozmýšlela a nakonec se ve hře ocitly dva favoriti – medovník a větrník. Vyhrál to větrník, jak název dnešního příspvěku napovídá, hned ze dvou důvodů. Moji rodiče ho mají opravdu moooc rádi (to zaprvé) a byla to nová výzva (to za druhé). Odpalované těsto jsem nikdy nedělala. A vlastně tu bylo ještě zatřetí – měli jsme na návštěvě skoro-tchýni, vyučenou cukrářku, tak jsem mohla čerpat informace zkušených 😊






Větrník dort
Čas přípravy: 20 minut příprava + 30 minut pečení + 30 minut zdobení
Počet porcí: 6

Těsto
  •          100 g hladké mouky
  •          40 g oleje
  •          2 větší vejce (nebo 3 malá)
  •          Špetka soli
  •          125 ml vody


Krémy
  •          300 ml mléka
  •          Pudinkový prášek
  •          Cukr
  •          ½ vaničky tvarohu

  •          125 g cukru
  •          500 ml šlehačky
  •          ztužovač



  1. Den předem si připravíme karamel. Na pánev se silnějším dnem nasypeme cukr a necháme ho rozpustit – nemíchejte, nesahejte na něj, on to opravdu zvládne bez vás (pokud odoláte, začnou se vám dělat hrudky, které už nerozpustíte a budete začínat znovu – jako já 😊 )
  2. V malém rendlíku ohřejeme 250 ml šlehačky na teplotu, že v ní neudržíme prst.
  3. Když se karamel zabarví, pánev odstavíme z plamene a vlijeme horkou šlehačku.
  4. Mícháme na mírném plameni, dokud se všechen karamel nerozpustí a nespojí se smetanou. Přelijeme do nádoby a dame chladit do lednice (a neujídáme!!)
  5. Druhý den si rozpálíme troubu na 240 °C.
  6. Připravíme těsto – vyndáme vejce a rozklepneme je do misky, aby se ohřála (můžete je vyndat i hodinu dvě dopředu)
  7. Odvážíme mouku, kterou přesejeme sítkem.
  8. Do hrnce odměříme vodu a olej, přidáme špetku soli a dame na sporák. Čekáme, dokud tekutina nezačne vřít.
  9. V ten moment vsypeme všechnu mouku najednou a dřevěnou měchačkou mícháme, dokud nám z těsta nevznikne hladký jednolitý “knedlík”.
  10. Přendáme do mísy mixéru (případně do mísy obyčejné), necháme malou chvíli prochladnout a potom spustíme metly a po jednom zapracováváme vejce. (Pokud máte růčo-turbo mixer, použijte pevnou kovovou metlu a připravte si svaly)
  11. Těsto by mělo být pevné, ale měkké a mělo by se krásně táhnout, ale nikoliv téct.
  12. Na plech rozprostřeme pečící papír, těsto přendáme do cukrářského sáčku a vytvoříme obřího šneka o průměru budoucího dortu – já měla cca 20-24 cm.
  13. Těsto taky můžeme jen na plech natřít do tvaru kruhu, nemělo by to nikterak vadit.
  14. Když je trouba nahřátá, postříkáme plech trochou studené vody a dáme do trouby.
  15. Nyní troubu NESMÍTE otevírat minimálně 15-20 minut, jinak místo nadýchaného korpusu budete mít placku.
  16. Pozorně sledujte těsto, dokud se jeho objem nezdvojnásobí. V tom okamžiku troubu ztlumte na 170 °C a dopékejte. Když má celý větrník zlatavě hnědavý povrch, můžeme jej vyndat.
  17. Připravte si zubatý nůž a až bude korpus trochu zchladlý, prokrojte jej. Kdyby vystydl v celku, při krájení by se vám akorát rozrdrobil.
  18. Krémy jsou jednoduché – základový krém je pudink z 300 ml mléka oslazený podle vaší chuti a nakonec vyšlehaný s tvarohem. Ten namažete (nastříkáte zdobícím sáčkem) na spodní polovinu korpusu.
  19. Šlehačkový krém vytvoříte tak, že do 250 ml šlehačky přidáte polovinu karamelu, který jste si připravili včera, ztužovač a vyšleháte tuhou šlehačku. Tu pak sáčkem, nebo lžící, navrstvíte na pudinkový krém.
  20. Přiklopíte vrchní polovinou korpusu a zbytek karamelu zahřeteje a natřete větrník shora. Můžete posypat zdobením.
  21. Ideálně nechte pořádně vychladit před podáváním. 





Musím říct, že jsem byla naprosto unešená tím, jak se dort povedl a na oslavě narozenin sklidit neskutečný úspěch. Je to tedy kalorická bomba, ale jednou za čas to snad nikomu tolik neublíží. A hlavně – krásné narozeniny! 😊

2 komentáře:

  1. Musím souhlasit, moc se povedl. Mňamka veliká. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam! Taky větrník miluju! Tedy nejradši mám polevu a šlehačkový krém :-). Možná se někdy odvážím taky vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat