Dlouho jsem nepřidala žádný nový recept, ale to už je u mě skoro pravidelná věc. Dneska vám nesu rychlý jednoduchý recept na cuketový koláč, protože sezóna cuket je v plném proudu a jen tak neskončí. Takže pokud máte doma nějakou nechtěnou, nebo vám na zahrádce nějaká hydra přerostla, šupněte jí do koláče :-)
Cuketový koláč
Čas přípravy: 40 minut příprava + 35 minut pečení
Množství: 6 porcí
- 1/2 velké cukety (1 střední)
- 2 vejce
- 50-80 g tvrdého sýra
- 120 g uvařené rýže
- sůl, pepř
- bylinky a koření dle chuti
- česnek
- 1 mozzarela
- 4 cherry rajčata na ozdobu
- Cuketu omyjeme a pokud má tenkou slupku, nastrouháme na hrubo. Jinak oloupeme a též nastrouháme.
- K cuketě nasypeme 1/2 lžičky soli, promícháme a dáme do cedníku, aby přebytečná voda vykapala.
- Necháme stát alespoň 30 minut (pokud máte čas, klidně i déle) a potom ještě ručně vymačkáme co nejvíc vody.
- Troubu dáme předehřát na 200 °C.
- Cuketu přendáme do misky, přimícháme rýži, vejce a strouhaný tvrdý sýr.
- Okořeníme, můžeme přidat oblíbené bylinky a česnek, pokud máte rádi.
- Formu vymažeme a vysypeme trochou mouky či strouhanky.
- Navrstvíme těsto do rovnoměrné vrstvy, ozdobíme plátky cherry rajčat.
- Mozzarelu nahrubo nastrouháme a rozprostřeme na koláč.
- Dáme péct na 25-35 minut, nebo dokud nebude koláč vykazovat pevnou strukturu.
- Podáváme třeba s česnekovým/bylinkovým tvarohem, teplé i studené.
Letní lehké jídlo, které vydrží i v krabičce třeba na výlet nebo na piknik. Poslouží jako svačina nebo i jednoduchý oběd. Vyzkoušejte, je to vážně dobrota :)
Ten vypadá dobře, akorát pěstuji dýni a ne cuketu.
OdpovědětVymazat