neděle 27. ledna 2013

Když mě přepadla mlsná

... tak jsem se vydala na obhlídku lednice. A nakonec z toho vznikl skvělý kefírový koláč s čokoládovou polevou. Recept je úplně jednoduchý, žádné vážení a odměřování. Tudíž nepotřebujete speciální vybavení, ale vystačíte si s hrnkem, skleničkou nebo třeba i plastovým kelímkem.

Na tenhle rychlý a jednoduchý koláč je třeba
Těsto
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • prášek do pečiva
  • 2 lžíce práškového kakaa
  • 1 kefír (400 ml)
  • 1 čokoláda na vaření
Na čokoládovou polevu
  • 100 g másla
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1-2 lžíce kakaa
  • lžíce rumu (není třeba)
  • 2-3 lžičky bílého jogurtu
Všechny suroviny potřebné na těsto smícháme, čokoládu na vaření nalámeme na malé kousky a vmícháme do těsta. Ve vymazaném a vysypaném pekáčku pečeme cca na 180°C přibližně 35 - 40 minut. Nejlepší je po půl hodině zkontrolovat pomocí špejle. 
Zatímco nám bude koláč chladnout, uděláme si polevu. Do hrnce dáme vodu, do něj vložíme menší hrnec či misku a vytvoříme si tak vodní lázeň. všechny suroviny dáme do misky a vodní lázeň ohříváme, dokud se nám nevytvoří hebká poleva. Polevu necháme zchladnout a vmíncháme do ní jogurt. Poté jí natřeme na koláč a celé dáme zatuhnout. Mě se osvědčil balkon :-) 

Skvělý ke kávičce, není příliš sladký a chutná skvěle. 

2 komentáře:

  1. Tyhle navinulé buchty jsou skvělé. Dělám jogurtovou tak předpokládám, že to bude podobné.

    OdpovědětVymazat
  2. Nejspíš jo, je taková správně vlahá:) Žádná sušinka:)

    OdpovědětVymazat