Výsledný produkt mi přišel naprosto lahodný a teď Vám tu předložím mou verzi.
BBQ omáčka
- 2 lžíce hnědého cukru (myslím, že bílý také poslouží)
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce rumu
- 1,5 lžíce worchesterské omáčky
- 1-2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého chilli (není potřeba, pokud neradi ostré)
- 1 lžíce thajské sladko-kyselé chilli omáčky (byla zrovna po ruce)
- 2 stroužky rozmačkaného česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička šípkové marmelády
- pepř podle chuti
- 2 rovné lžičky soli
- cca 1 velký šálek dobrého kečupu
Postup je jednoduchý, všechny suroviny až na kečup si nadávkujeme do hrnce, rendlíku či čehokoliv podle vkusu, ideálně s teflonovým povrchem, protože budeme vařit cukr a med. Vzniklou směs povaříme za stálého míchání aspoň pět minut. V této fázi doporučuji nestrkat zvědavý nos nad hrnec, raději počkejte, až se z octa vyvaří ta štiplavost :-) Poté do základní směsi přidáme kečup, zmírníme plamen a necháme 20 - 30 minut provařovat.
Výsledná omáčka by měla mít medově hnědo-červenou barvu, konzistenci jako tekutější džem a lehce průhledný vzhled. Lehce zchladlou, avšak pořád dost teplou omáčku nalejeme do misky na předem připravená omytá kuřecí křídla a necháme minimálně hodinku marinovat.
Takto vypadají veselá křidélka, koupající se v omáčce.
Naložená křidýlka přesuňte na pekáč a vydatně pokryjte zbylou omáčkou z misky. V zakrytém pekáčku pečtve v troubě předehřáté zhruba na 190°C necelou půl hodinu. Po půl hodině křidýlka odkryte a dopečte. Já jsem na posledních cca 15-20 minut zapnula větrák v troubě aby se vytvořila dobrá kůrčička.
Křidélka po vytažení z trouby, zlatavá a voňavá :-)
A takhle dopadla dnešní bitva.
K večeři jsme to měli jen s nakrájeným chlebíkem, který úžasně vsakoval zbylou BBQ omáčku po které se přítel mohl utlouct. To je důkaz, že to vážně funguje :-)
Dobrou chuť
PS: Omluvte ne příliš kvalitní fotky, můj milovaný foťák mě zradil a musel nastoupit mobil ;-)
Vypadá to skvěla a až recept uvařím bude určitě i skvěle chutnat! :-)
OdpovědětVymazatVčera jsem to zkoušela a bylo to skvělé. Doporučuji....:) :)
OdpovědětVymazatTo mám radost, že chutnalo:) My máme pořád aspoň skleničku v lednici:)
VymazatDíky za recept. Ještě jsem Tvůj blog neprohlížela blíž, ale chystám se na to!!! 🍗👍🏼
OdpovědětVymazatDěkuji za komentáře, zrovna BBQ omáčka je jedna z mých nejvíc oblíbených:) Tak doufám, že zachutná a že se budou líbit i jiné recepty :)
VymazatDobrý večer, na kolik ks je zhruba tento recept?
OdpovědětVymazatJe to už dávno, ale myslím, že z té dávky je tak jedna velká sklenice, takže se nebojím tvrdit, že by se v tom namarinovalo celé kuře nebo minimálně 10-15 kousků křídel, určitě i víc. My měli spoustu omáčky na dně pekáčku :)
Vymazat