Velikonoce se blíží a když si od partnerovo drahé maminky dovezete kupu domácích vajec, tak vás to prostě táhne, udělat něco velikonočního ještě před. Zároveň to může sloužit, jako super návod na to, co s nadílkou vašich koledníků, případně co se zbylými malovanými vajíčky, které si u vás nikdy už nevykoledoval :)
Vaječná tlačenka je taková retro pochoutka, evokující doby dávné, svačiny v bufíku na stojáka nebo svačiny ve školním věku. Kupovaná se však nemůže rovnat té domácí, do které si dáme to, co máme rádi a v množství, v jakém to máme rádi. A o to tady přeci jde, aby nám chutnalo :)
Množství: 8-10 porcí
Čas: 20 minut + 1 hodina tuhnutí
- 10 vajec
- 1 sklenička nakládané kyselé zeleniny (Moravanka aj.)
- 200 g šunky v celku
- 1/2 cibule
- 250 - 300 g majonézy/kysané smetany/jogurtu
- hrst oliv
- cca 250 ml vývaru (nebo voda + bujon)
- 1 sáček želatiny (na vaječnou tlačenku)
- sůl, pepř, ocet
- Vejce si uvaříme na tvrdo jak jsme zvyklí a oloupeme. Do mísy nakrájíme na kolečka.
- Zeleninu přecedíme a nálev si schováme.
- Zeleninu, olivy a šunku pokrájíme na menší kousky a přidáme do mísy.
- Do konvice si dáme vařit vodu, cibuli pokrájíme na drobno a spaříme vroucí vodou a přidáme do mísy. (Můžeme též dát do hrnečku s octem a nechat na sporáku projít varem.)
- Směs v míse smícháme s majonézou (nebo jogurtem či kysanou smetanou, podle vaší chuti a preferencí). Já použila majonézu z cirznové vody a bylo to chuťově k nepoznání od klasické.
- Vývar zahřejeme (v horké vodě rozpustíme bujon), do odměrky dáme nálev ze zeleniny a dolijeme vývarem do 300 ml. Ochutnáme, zda je nálev dostatečně kyselý či slaný, případně dochutíme.
- V teplém vývaru rozpustíme želatinu, vlijeme do mísy ke směsi a opatrně promícháme, aby se vejce příliš nerozbila.
- Vybranou formu vysteleme potravinovou folií a směs na tlačenku do ní nalijeme. Rovnoměrně rozprostřeme.
- Necháme v lednici ztuhnout minimálně hodinu, ideálně do druhého dne.
- Krájíme ostrým nožem a vychutnáváme s čerstvým pečivem :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat