čtvrtek 13. dubna 2017

Čočkové krekry

Nedávno jsem se na jedné FB skupině dočetla o krekrech z čočky a tenhle nápad mě celkem hodně nadchnul. Prohlédla jsem tedy zahraniční weby a blogy a dala si dohromady recept na domácí verzi z červené čočky. Krekry jsou křupavé, moc dobré a hlavně si je můžete dochutit přesně podle toho, co máte rádi :-) 



Čočkové krekry


Množství: 2 plechy
Čas: 50 minut + 30 pečení


  • 1 hrnek červené čočky
  • 2 hrnky vody
  • 80 g ovesné mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu +  na podsypání 
  • 4 PL olivového oleje
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • koření a semínka podle chuti


  1. Hrnek čočky dáme vařit se 2 hrnky vody přibližně 15  minut - nebo dokud nebude čočka rozvařená na hustou pastu. Potom necháme čočku dalších 15 minut zchladnout.
  2. Troubu dáme rozehřát na 180 °C. 
  3. Ovesné vločky rozmixujeme na jemnou mouku a spolu se škrobem, práškem do pečiva, solí a olejem přidáme k čočce a vymícháme hutné těsto. 
  4. Těsto vyjde na 2 plechy, můžete tedy rozdělit na půl a každou ochutit jinak. Já do první části použila 1 ČL uzené červené papriky, 1/2 ČL uzeného chili chipotle a asi 2 lžíce lněných semínek. Do druhé části jsem přidala už jen mák. 
  5. Pečící papír lehce posypeme škrobem, z jedné půlky těsta utvoříme kouli, položíme na pečící papír, a válečkem potřeným také škrobem vyválíme z těsta placku o tloušťce 2-3 mm. 
  6. Nožem nebo rádýlkem krájíme na tvary a necháme ležet, neoddělujeme. 
  7. Do rozehřáté trouby dáme péct na 14 minut, potom otočíme a z druhé strany pečeme dalších 12 minut. Díky tomu, že jsme pekli placku v celku, jen nakrojenou, půjde nám pěkně nalámat a otočit. 
  8. Hotové krekry necháme vyhladit na mřížce. Napřed budou ještě trochu měkké, ale až úplně vychladnou, budou krásně křupat. 
  9. Pokud krekry nekřupou, dáme je ještě na 3-4 minuty zpět do trouby. Stejně tak, pokud nám doma navlhnou, můžeme je znovu dosušit v troubě. 

Žádné komentáře:

Okomentovat