sobota 30. dubna 2016

Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek zažívá boom, dalo by se říct, že je na vrcholu své slávy. Ať se podíváte kamkoliv, určitě najdete alespoň jedno jídlo, alespoň jeden recept v časopise, který obsahuje právě medvědí česnek. Roste z jara v lesích, je blízkým příbuzným třeba bledule nebo narcisu, ale na rozdíl od nich se dá využít i v kuchyni. 

No a nebyla bych to já, abych se konečně nerozhoupala a nevyzkoušela něco z medvědího česneku. Už jsem lístky používala třeba v tuňákové pomazánce z tofu, ale mou touhou bylo pesto. Když tedy včera na farmářských trzích prodávali svazky medvědího česneku, neváhala jsem ani na okamžik. 



Na jednu skleničku pesta jsem využila:



  • svazek medvědího česneku
  • cca 1 dcl olivového oleje
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžička vinného octa
  • sůl a pepř dle chuti



Listy česneku omyjte, slunečnicová semínka zlehka opražte na suché pánvi, aby získala mírně zlatavou barvičku a rozvoněla se po oříšcích. Parmazán nastrouhejte na jemno (na té straně struhadla, kterou nikdo nikdy nepoužívá, ale každý se o ní alespoň jednou v životě pěkně ostrouhá :-) ). 


Teď máte dvě možnosti, použít hmoždíř nebo mixér se sekací nádobou. Omyté listy pokrájejte na menší kusy, dejte část do nádoby, přidejte slunečnicová semínka a zalijte částí olivového oleje a začněte drtit/mixovat. Postupně přidávejte jak zbylé listy česneku, tak olivový olej. 

Když je z listů kašička, jsou rozmělněné na drobné kousíčky a pustili chuť, vůni i barvu do oleje, vmíchejte 2 lžíce parmazánu a dochuťte octem, solí a pepřem. Ochutnejte a dolaďte chuť podle vás. 


Přesuňte do uzavíratelné skleničky a uschovejte v lednici. Jelikož jepesto s olejem, mělo by vám v lednici vydržet nějakou chvíli, alespoň dva týdny. 

A na co že se dá takové pesto využít? Využití má úplně stejné jako klasické bazalkové pesto - do těstovin, do salátů, na stejky a masa nebo třeba jen tak na topinku :-) 
Při vaření myslete na to, že toto pesto by se mělo používat za studena, respektive nemělo by projít varem, protože medvědí česnek pak ztrácí svou typickou chuť. 

A teď už je jen na vás, jak si budete tuhle jarní dobrotu užívat :-) 


PS: Co nám o medvědím česneku říkají internety? "Celá rostlina je prostoupena účinnou silicí, obsahující sirné složky a čpavek. Dále obsahuje vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další látky. Účinné látky v česneku medvědím regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazitů." Takže je to vlastně kouzelná bylinka :) 

3 komentáře: