Každopádně, taková pečená zelenina je fajn, protože v každé domácnosti se najde dost zeleniny použitelné na její přípravu. Pokaždé může být jiná a uplatníte v ní všechny ty skvělé bylinky, které teď na jaře začínají krásně obrážet. A na čerstvé bylinky jsme my doma ujetí :)
Na pekáček pečené zeleniny jsem použila:
- 3 střední brambory
- 2 větší mrkve
- 1/2 červené kapie
- 1/2 žluté kapie
- 1/2 cukety
- 1/2 cibule
- 2 rajčata
- 1 jablíčko
- 4 stroužky česneku
- snítka rozmarýnu
- několik lístků šalvěje
- několik snítek oregana
- sůl, pepř, olivový olej
- 2 lžíce medu
Troubu rozehřejte na 200-220 °C. Zeleninu pokrájejte na menší kousky - ideálně podobné velikosti. Do pekáčku naskládejte všechnu zeleninu, zalijte 4-5 lžícemi olivového oleje. Osolte (soli se nebojte, mrkev a cuketa její chuť srazí) a opepřete.
Bez čerstvých bylinek u nás nefungujeme :-)
Čerstvé bylinky stáhněte ze stonků či natrhejte na drobnější kousky. Zalejte dvěma lžícemi tekutého medu. Celé promíchejte a zeleninu obalte v bylinkách, oleji a medu.
V troubě pečte 25 minut a poté zeleninu trochu prohrábněte a otočte. Dopékejte dalších 20-25 minut, můžete zapnout i horkovzduch, pokud máte možnost. Až zelenina získá hnědé špičky a vybarví se dozlatova, máte hotovo.
Taková zelenina se dá použít jako skvělá příloha nebo i jako samostatné jídlo. Výborná je třeba s dipem ze zakysané smetany či jogurtu, skvěle doplňuje steak nebo přírodní plátek a hlavně, je tak neskutečně variabilní :)
Pečená zelenina, vepřová pečeně a zakysaná smetana.
Žádné komentáře:
Okomentovat