Tento koláč vznikl v podstatě jako vedlejší produkt při pečení maminčina dokonalého křehkého jablečného koláče. Měla jsem moc těsta na pekáček, který jsem použila, tak jsem ze zbylé třetiny utvořila tento koláč a výsledek byl fenomenální.
Smetana, jablka, vanilka a k tomu netradiční chuť fíků, jemné křehké těsto (mnou odlehčené celozrnnou moukou) - to vše dohromady dává skvělý zážitek a věřte, že u jednoho kousku nebudete chtít skončit :)
Smetana, jablka, vanilka a k tomu netradiční chuť fíků, jemné křehké těsto (mnou odlehčené celozrnnou moukou) - to vše dohromady dává skvělý zážitek a věřte, že u jednoho kousku nebudete chtít skončit :)
Na koláč do formy o průměru 26 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 100g hladké mouky
- 100g celozrnné mouky
- 30g cukru krupice
- 60g másla/Hery/tuku na pečení
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3-4 lžíce mléka
- 1-2 jablka
- 100 ml smetany
- 1 vejce
- vanilka nebo vanilková esence
- 50g cukru
- 6 fíků
Všechny suroviny na těsto promíchejte a vytvořte kompaktní hmotu. Pokud používáte celozrnnou mouku jako já, možná bude třeba přidat lžíci až dvě mléka, celozrnná mouka ráda saje tekutiny. Těsto zabalte do sáčku nebo folie a můžete ho nechat chvíli odležet v lednici.
Mezi tím si rozehřejte troubu na 190°C. Oloupaná jablka nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Fíky nakrájejte na plátky. Vejce, smetanu, cukr a vanilku vyšlehejte vidličkou.
Těsto rozválejte na 3-5 mm silný plát a vyložte jím formu. Pokud někde přebývá a někde chybí, prostě uřízněte těsto a přilepte na prázdné místo, těsto pěkně drží. Vidličkou propíchejte dno, navrstvěte jablka a fíky a rovnoměrně zalijte smetanou s vajíčky. Pokud máte rádi, můžete povrch posypat mandlovými lupínky.
V rozehřáté troubě pečte 20 - 25 minut, aby těsto krásně zezlátlo a smetana zatuhla. Pak nechte aspoň krátce zchladnout a podávejte posypané moučkovým cukrem, nebo s kopečkem zakysané smetany či vanilkové zmrzliny :-)
Mezi tím si rozehřejte troubu na 190°C. Oloupaná jablka nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Fíky nakrájejte na plátky. Vejce, smetanu, cukr a vanilku vyšlehejte vidličkou.
Těsto rozválejte na 3-5 mm silný plát a vyložte jím formu. Pokud někde přebývá a někde chybí, prostě uřízněte těsto a přilepte na prázdné místo, těsto pěkně drží. Vidličkou propíchejte dno, navrstvěte jablka a fíky a rovnoměrně zalijte smetanou s vajíčky. Pokud máte rádi, můžete povrch posypat mandlovými lupínky.
V rozehřáté troubě pečte 20 - 25 minut, aby těsto krásně zezlátlo a smetana zatuhla. Pak nechte aspoň krátce zchladnout a podávejte posypané moučkovým cukrem, nebo s kopečkem zakysané smetany či vanilkové zmrzliny :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat