neděle 24. dubna 2016

Křehký koláč s jablky, fíky a smetanou

Tento koláč vznikl v podstatě jako vedlejší produkt při pečení maminčina dokonalého křehkého jablečného koláče. Měla jsem moc těsta na pekáček, který jsem použila, tak jsem ze zbylé třetiny utvořila tento koláč a výsledek byl fenomenální.

Smetana, jablka, vanilka a k tomu netradiční chuť fíků, jemné křehké těsto (mnou odlehčené celozrnnou moukou) - to vše dohromady dává skvělý zážitek a věřte, že u jednoho kousku nebudete chtít skončit :)


Na koláč do formy o průměru 26 cm budeme potřebovat:

Těsto
  • 100g hladké mouky
  • 100g celozrnné mouky
  • 30g cukru krupice
  • 60g másla/Hery/tuku na pečení
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3-4 lžíce mléka
Náplň
  • 1-2 jablka
  • 100 ml smetany
  • 1 vejce
  • vanilka nebo vanilková esence
  • 50g cukru
  • 6 fíků

Všechny suroviny na těsto promíchejte a vytvořte kompaktní hmotu. Pokud používáte celozrnnou mouku jako já, možná bude třeba přidat lžíci až dvě mléka, celozrnná mouka ráda saje tekutiny. Těsto zabalte do sáčku nebo folie a můžete ho nechat chvíli odležet v lednici.

Mezi tím si rozehřejte troubu na 190°C. Oloupaná jablka nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Fíky nakrájejte na plátky. Vejce, smetanu, cukr a vanilku vyšlehejte vidličkou.

Těsto rozválejte na 3-5 mm silný plát a vyložte jím formu. Pokud někde přebývá a někde chybí, prostě uřízněte těsto a přilepte na prázdné místo, těsto pěkně drží. Vidličkou propíchejte dno, navrstvěte jablka a fíky a rovnoměrně zalijte smetanou s vajíčky. Pokud máte rádi, můžete povrch posypat mandlovými lupínky.

V rozehřáté troubě pečte 20 - 25 minut, aby těsto krásně zezlátlo a smetana zatuhla. Pak nechte aspoň krátce zchladnout a podávejte posypané moučkovým cukrem, nebo s kopečkem zakysané smetany či vanilkové zmrzliny :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat