pondělí 22. července 2013

Domácí máslo

Nedávno mi bylo řečeno, že jsem tak trochu "alternativní". To když jsem kamarádce posílala odkaz na obchůdek, ze kterého jsem byla nadšená a do kterého jsem se zamilovala na první pohled. Nepřijdu si tak, ale možná pro někoho jiného taková jsem. Testuji cizrnu, učím se zařazovat spoustu druhů luštěnin mezi pravidelnou stravu. Experimentuji s domácím taveným sýrem nebo jsem též propadla kouzlu domácí lučiny...
Ano, homemade věcem prostě neodolám, protože jsou většinou jednoduché a přitom chutné a lepší jak kupované, plné všelijakých příměsí a ingrediencí - no znáte to, složení výrobku přes půl kelímku a podobně :-)





Není to tak dávno, co jsem hledala super epesní recept na bublaninu, tedy hlavně na těsto, s ovocem toho už moc nevykoumáte. Při zkoumání, jestli mohu Heru použít jako důstojnou alternativu másla jsem se dostala až ke článku "To je tvoje máslo?" na Florentýny blogu o výrobě domácího másla.
Samozřejmě, slovo domácí je poněkud sporné, pokud nevlastním dvorek a na dvorku kravičku, ale dejme tomu :-) Postup je vlastně naprosto triviální a vše co k výrobě takového domácího másla je:

  • smetana na šlehání (minimálně 30%, ideálně bez stabilizátorů)
  • sklenice se šroubovacím víčkem
  • ledovou vodu/vodu s ledem
  • trpělivost a 10 minut času
Určitě už se každému z Vás stalo, že jste šlehali šlehačku, těšili jste se, jak si jí vychutnáte na jahodách, nebo se zmrzkou, a tak jste se zasnili, že jste ji přešlehali. Právě takhle zdrclá, přešlehaná šlehačka je základní fáze výroby domácího másla. 

Můj postup byl triviální. Šlehačku Zott (u které jsem až doma zjistila, že obsahuje i stabilizátor a tudíž jsem se bála, že nic nevznikne) jsem vyndala z lednice, a nechala cca 10 minut odstát, nalila do menší sklenice se šroubovacím víčkem, zavíčkovala a ... třepala. Přítel se mi smál, že po půl hodině bude v té sklenici pořád smetana s pár bublinkama. Tak mě to vybičovalo, a šejkrovala jsem jako o život. Po chvíli se z tekuté stala nadýchaná smetana, třepala jsem dál, a jako by se nic nedělo. Šlehačka jíž byla plná sklenice se neměla jak dál třepat... Omyl, najednou zaznělo tiché "šplouch" a skrz sklenici bylo vidět máslo a oddělené podmáslí. To mě tak nadchlo, že jsem ještě chvíli klepala aby se máslo oddělilo celé. 

Stloukáním/třepáním této smetany na šlehání ... 

Podmáslí jsem slila do šálku (a následně bylo vypito mlsným přítelem), k máslu nalila ledovou vodu, zavřela a znovu třepala, abych z másla dostala všechno přebytečné podmáslí. Vodu ze sklenice je třeba znovu slít a nyní můžeme do mísy s ledovou vodou, případně i s kostkami ledu, přesunou naše nově vzniklé máslo. 

Pozor, je hodně měkké a pořád plné kapiček vody a podmáslí. V ledové vodě je třeba máslo prohníst skoro jako těsto, aby se zbavilo všech nečistot. Jinak se Vám máslo začne brzy kazit, protože podmáslí na rozdíl od samotného másla nevydrží tak dlouho. Pokud nám z našeho másla nejde už žádná bílá voda, je načase jej "vyždímat". Mačkáním z něj dostat co nejvíc vody a pak už jen uložit do nádoby, plastové krabičky, máslenky atd. a nechat ztuhnout v lednici.

Ve fázi měkkého másla po vytažení z vody je možno přidávat bylinky a koření pro vytvoření bylinkového másla, já osobně jsem ho nechala čisté, protože jsem byla zvědavá na chuť vlastnoručně utlučeného másla. Takovou radost, jakou jsem měla po jeho vzniku Vám přeju zažít :-))

... vznikla tato maličká hroudička výtečného másla.

Co ještě na závěr dodat, třeba kolik másla mi vzniklo?
Z jedné 200 ml 30% smetany vzniklo másla asi do dlaně. Moje dlaň není až tak velká, ale stačilo nám to na večeři, snídani a ještě jsem dojídala zbytek další den na snídani. 
Co dalšího, třeba chuť? 
Máslo krásně vonělo jako kupované, chuťově však bylo jemnější, úplně se rozplývalo na jazyku. Vzhledem k prvnímu pokusu jsem máslo neodborně málo vymačkala od vody, takže na řezu mělo maličké kapičky. Jelikož jsme ho ale snědli během asi 24 hodin, tak problém nebyl.
Zkusím to znovu?
Určitě! :-) 

A co Vaše zkušenosti? Už jste někdo zkoušel domácí máslo? Nalákal Vás článek zkusit to trochu jinak než zabalené v papíru dovezené z Polska? Napište mi o tom do komentářů :-)


Za máslo lepší, a nejen za to.
Dobrou chuť!

Vaše Chill



6 komentářů:

  1. Alternativní samozřejmě jen v kladném slova smyslu :-).
    U nás se máslo jen tak nebaští. Leda do krému na dort nebo omastit brambory. Jinak bych ho prubla jak je snadné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako, opravdu jsem tomu nevěřila, jak jsem tak klepala a třepala, a ono najedu puf a máslo:) Už mám v lednici nové šlehačky, tentokrát 2x 250 ml :)

      Vymazat
  2. Nez pul hodiny trepat,je jednodussi vzit to slehacem a po oddeleni tekutiny doslehat ponornym mixerem. Nakonec vyprat a promckat pod vodou a dat do formy. Hotovo do 10 minut :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To samozřejmě vím, jen jsem máslo vytvářela v situaci, kdy jsem žádný mixér k dispozici neměla. Tudíž je to taková "ekologická" varianta :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den,chci se zeptat druhý den je máslo hodně tuhé?chtěla bych ho zkusit do krému na dort.děkuji za info

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, máslo je tuhé uplně jako klasické kupované, když ho vyndáte z lednice :)

      Vymazat