úterý 29. ledna 2013

Jak jsme chutnali Itálii: Lasagne

Dneska jsem se rozhodla oprášit si vzpomínky na jednu výtečnou lahůdku italského původu. Lasagne. Nepřipravovala jsem je už možná pět let, ale přesto jsem si věřila, že to dobře dopadne. Měla jsem k tomu ještě jeden důvod - přítel lasagne nikdy nejedl, takže moje budou první, které kdy ochutná. No uznejte, to je přece velká zodpovědnost :-) 
Pro oživení receptu po dlouhé době jsem se rozhodla pro nejklasičtější variantu a to s boloňskou omáčkou a  po dnešním úspěchu předpokládám, že to nebude jediná chutná kombinace, kterou ještě vyzkoušíme. 


Jakožto zaměstnaná žena, jsem využila předem připravené lasagne koupené v supermarketu. Šetří to čas a jsou chutné a nemusí se předvařit.  Pro ty z Vás, kteří rádi domácí variantu, přikládám recept:


  • 2 celá vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička soli
Všechny suroviny zpracujeme do těsta, vyválíme na plát tenký cca 1-2 mm a rozkrájíme na obdélníky přibližně 10x15 cm. Tyto pláty potom uvaříme v osolené vodě.

Ale zpět k mé přípravě, omáčku jsem si udělala den dopředu, aby mi to dneska pěkně odsejpalo. Boloňská omáčka je velmi dobrá věc, hodí se jak do zapékaných těstovin, tak na špagety a věřím, že bych našla spoustu jiných jídel, kde by se uplatnila. Každopádně, já jsem na její přípravu použila následující suroviny.

Boloňská omáčka
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 ml rajčatového pyré - lze použít i loupaná rajčata v plechovce
  • 1 střední rajčatový protlak
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř, bazalka
Na sádle jsem zpěnila cibulku, přidala 2 stroužky na plátky nakrájené a lehce orestovala. K osmažené cibuli jsem přidala hovězí maso a nechala ho pěkně chytnout barvu. Podlila jsem ho trochou vody a krátce podusila. Pak přišlo na řadu koření, čerstvý mletý pepř, sůl a bazalka. Jak začaly bylinky vonět, k masu jsem vlila jak pyré tak protlak, nechala provařit a odstavila.  Pro svůj vlastní rozmlsaný jazýček jsem kyselost rajčatové omáčky stáhla lžící cukru :-) 


Druhá fáze, která probíhala už dnes, byla příprava bešamelové omáčky. Znovu celkem jednoduchá záležitost, kdy z jíšky vytvoříme přidáním mléka, či vývaru hebkou jemnou omáčku až smetanového vzhledu. Svůj bešamel jsem ochutila čerstvě mletým pepřem, solí a česnekem. Na takovou omáčku jako jsem dělala já potřebujete:

Bešamelová omáčka
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 4-5 lžic hladké mouky
  • mléko/vývar - dle uvážení, aby byl bešamel akorát hustý
  • koření podle chuti - sůl, pepř, česnek, bazalka...


Poslední dvě potřebné suroviny jsou lasagne a strouhaný sýr. Poté nastává nejzábavnější (nebo nejotravnější) část celé přípravy. 
Pekáček si vymažeme a vysypeme strouhankou, naběračkou nabereme trochu bešamelové omáčky (té bílé, nepoplést) a pokud možno rovnoměrně rozprostřeme na dno. Na omáčku poklademe první vrstvu těstovin, tak, aby pokrývaly celé dno. Pokud Vám nějak velikostně nesedí do zapékacího náčiní, zkuste je jemně zlomit či zalomit do požadovaného tvaru. Na vrstvu NEVAŘENÝCH těstoviny dáme dostatečné množství omáčky s masem, aby vytvořila jednolitou plochu. Pak znovu naběračku bešamelu, který nalijeme přes boloňskou omáčku. Po první fázi by to mělo vypadat nějak podobně:


Na bešamel přijde trocha strouhaného sýra a pak celý proces opakujeme - lasagne - boloňská - bešamel - sýr. Poslední vrstva musí končit omáčkami, velkou spoustou sýra a hlavně nepřidávat navrch těstoviny. 

Takto připravený pekáček dáme na cca 40-50 minut do trouby vyhřáté přibližně na 200°C. Jakmile začne sýr dělat hnědé flíčky a kolem okrajů to vesele bublá, vše je na dobré cestě. Klidně můžete na poslední čtvrt hodinu zapnout v troubě větráček, aby se udělal sýr víc dokřupava :-) Mňam! A když to stihnete, než Vám to někdo začne odjídat, výsledek vypadá více než lahodně jak pro oko, tak pro jazyk. 


Tímto článkem jsem se díky množství vložených fotek asi trochu přiblížila slavným foto-love-story z jednoho známého časopisu pro mládež, ale doufám, že to nikomu z Vás příliš nevadí. Fotky v článcích jsou fajn a když jsou to fotky jídla... hmm. Zároveň jsem nakousla téma "Jak jsme chutnali Itálii", které doufám v budoucnu bude nadále pokračovat. Už teď mám v hlavě minimálně dva recepty s mořskými plody, které jsme nedávno na italský způsob také zkoušeli. 

Takže dobrou chuť, a těšte se na příště!

4 komentáře:

  1. Tak na mořské plody se těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky, jen máme množství jen na jedno jídlo, takže nevím, jestli risotto nebo špagety:)

      Vymazat
  2. Ne víc fotek mi opravdu nevadí, tedy v momentě kdy jsem si dala malou svačinku. :-) Jinak bych se hned sháněla po něčem k snědku jak to vše dobře vypadá.
    Další z receptů, co budu muset vyzkoušet, akorát se bojím mletého masa, moc z něho nevařím. Rodina je hold děsně zmlsaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to moc dobré, rozmlsané rodinky bych se nebála:) Když uděláš omáčku dost sladkou i pro děti, tak si myslím pošmáknete:) No a pokud nechceš dělat Mleté, můžeš do toho zkusit dát kousky kuřecího masa:)

      Vymazat