Narozeniny mojí maminy se blížily a já jsem většinou ta, co
se vrhne na přípravu narozeninového dortu. Tentokrát jsem chtěla něco
speciálního a netradičního (alespoň pro naši rodinu). Dlouho jsem rozmýšlela a
nakonec se ve hře ocitly dva favoriti – medovník a větrník. Vyhrál to větrník,
jak název dnešního příspvěku napovídá, hned ze dvou důvodů. Moji rodiče ho mají
opravdu moooc rádi (to zaprvé) a byla to nová výzva (to za druhé). Odpalované
těsto jsem nikdy nedělala. A vlastně tu bylo ještě zatřetí – měli jsme na
návštěvě skoro-tchýni, vyučenou cukrářku, tak jsem mohla čerpat informace
zkušených 😊
Větrník dort
Čas přípravy: 20 minut příprava + 30 minut pečení + 30 minut
zdobení
Počet porcí: 6
Těsto
- 100 g hladké mouky
- 40 g oleje
- 2 větší vejce (nebo 3 malá)
- Špetka soli
- 125 ml vody
Krémy
- 300 ml mléka
- Pudinkový prášek
- Cukr
- ½ vaničky tvarohu
- 125 g cukru
- 500 ml šlehačky
- ztužovač
- Den předem si připravíme karamel. Na pánev se silnějším dnem nasypeme cukr a necháme ho rozpustit – nemíchejte, nesahejte na něj, on to opravdu zvládne bez vás (pokud odoláte, začnou se vám dělat hrudky, které už nerozpustíte a budete začínat znovu – jako já 😊 )
- V malém rendlíku ohřejeme 250 ml šlehačky na teplotu, že v ní neudržíme prst.
- Když se karamel zabarví, pánev odstavíme z plamene a vlijeme horkou šlehačku.
- Mícháme na mírném plameni, dokud se všechen karamel nerozpustí a nespojí se smetanou. Přelijeme do nádoby a dame chladit do lednice (a neujídáme!!)
- Druhý den si rozpálíme troubu na 240 °C.
- Připravíme těsto – vyndáme vejce a rozklepneme je do misky, aby se ohřála (můžete je vyndat i hodinu dvě dopředu)
- Odvážíme mouku, kterou přesejeme sítkem.
- Do hrnce odměříme vodu a olej, přidáme špetku soli a dame na sporák. Čekáme, dokud tekutina nezačne vřít.
- V ten moment vsypeme všechnu mouku najednou a dřevěnou měchačkou mícháme, dokud nám z těsta nevznikne hladký jednolitý “knedlík”.
- Přendáme do mísy mixéru (případně do mísy obyčejné), necháme malou chvíli prochladnout a potom spustíme metly a po jednom zapracováváme vejce. (Pokud máte růčo-turbo mixer, použijte pevnou kovovou metlu a připravte si svaly)
- Těsto by mělo být pevné, ale měkké a mělo by se krásně táhnout, ale nikoliv téct.
- Na plech rozprostřeme pečící papír, těsto přendáme do cukrářského sáčku a vytvoříme obřího šneka o průměru budoucího dortu – já měla cca 20-24 cm.
- Těsto taky můžeme jen na plech natřít do tvaru kruhu, nemělo by to nikterak vadit.
- Když je trouba nahřátá, postříkáme plech trochou studené vody a dáme do trouby.
- Nyní troubu NESMÍTE otevírat minimálně 15-20 minut, jinak místo nadýchaného korpusu budete mít placku.
- Pozorně sledujte těsto, dokud se jeho objem nezdvojnásobí. V tom okamžiku troubu ztlumte na 170 °C a dopékejte. Když má celý větrník zlatavě hnědavý povrch, můžeme jej vyndat.
- Připravte si zubatý nůž a až bude korpus trochu zchladlý, prokrojte jej. Kdyby vystydl v celku, při krájení by se vám akorát rozrdrobil.
- Krémy jsou jednoduché – základový krém je pudink z 300 ml mléka oslazený podle vaší chuti a nakonec vyšlehaný s tvarohem. Ten namažete (nastříkáte zdobícím sáčkem) na spodní polovinu korpusu.
- Šlehačkový krém vytvoříte tak, že do 250 ml šlehačky přidáte polovinu karamelu, který jste si připravili včera, ztužovač a vyšleháte tuhou šlehačku. Tu pak sáčkem, nebo lžící, navrstvíte na pudinkový krém.
- Přiklopíte vrchní polovinou korpusu a zbytek karamelu zahřeteje a natřete větrník shora. Můžete posypat zdobením.
- Ideálně nechte pořádně vychladit před podáváním.
Musím říct, že jsem byla naprosto unešená tím, jak se dort
povedl a na oslavě narozenin sklidit neskutečný úspěch. Je to tedy kalorická
bomba, ale jednou za čas to snad nikomu tolik neublíží. A hlavně – krásné narozeniny!
😊
Musím souhlasit, moc se povedl. Mňamka veliká. Děkuji.
OdpovědětVymazatMňam! Taky větrník miluju! Tedy nejradši mám polevu a šlehačkový krém :-). Možná se někdy odvážím taky vyzkoušet.
OdpovědětVymazat