úterý 14. února 2017

Ricottový cheesecake s karamelem a ořechy

Abyste si nemysleli, že jako peču jenom zdravě z fazolí a tofu. To ani náhododu :-) Ráda vyrábím sýry, a jednou z věcí, která výrobu sýrů provází, je vznik skvělého syrovátkového sýru ricotta. Vzniká v podstatě z "odpadu", ze syrovátky. Ale považovat ji za něco méněcenného by bylo velkou chybou. Je to čerstvý sýr tvarohové konzistence, hojně používaný v italské kuchyni hlavně do dezertů, ale i ve slané kuchyni. Ricotta se používá i v receptech na těstoviny, calzonepizzu, manicotti, lasagne a ravioli. A stejně tak dobře se dá použít jako základ pro cheesecake. K jemné čisté chuti cheesecakeu se karamel a ořechy skvěle hodí. Jsou méně tradiční variantou klasických bílých nebo ovocem dochucených koláčů.

Jako vždy, používám formu o průměru 20 cm a použila jsem:

Korpus
  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g másla 
Náplň
  • 400 g ricotty
  • 300 g měkkého tvarohu
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 vanilkový puding
  • kůra z jednoho citronu/lžička sušené kůry
  • vanilka
Zdobení

Troubu dáme hřát na 180 °C. Na korpus si připravíme sušenky, které buď umixujeme v robotu nebo v sáčku rozmačkáme válečkem na těsto na jemno. Podrcené sušenky zalejeme rozpuštěným máslem, promícháme a natlačíme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. 

Na krém si jednoduše všechny suroviny vyšleháme, a v případě nutnosti trochu naředíme mlékem. Ochutíme mletou vanilkou, vanilkovou esencí nebo čerstvými semínky z lusku. Navrstvíme na sušenkový základ a uhladíme na povrchu. Pečeme v troubě přibližně 35-40 minut. Koláč poté opatrně vyndáme a necháme kompletně zchladnout. 

Než nám koláč vychladne, opražíme si na sucho ořechy a připravíme si karamelovou omáčku. Pro neangličtináře sem dám překlad originálního receptu:


Karamelová omáčka/poleva
  • 1 hrnek másla
  • 2 hrnky hnědého cukru
  • 1 hrnek kukuřičného syrupu
  • 1 hrnek slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 polévkové lžíce šlehačky
  • sůl, vanilka
Máslo, cukr, syrup a kondenzované mléko dáme do hrnce či pánve se silným dnem a za stálého míchání necháme vařit. Opatrně přidáme smetanu a stále mícháme. Když dosáhne pěkné zlatavě hnědé barvy, vypneme a odstavíme. Přidáme vanilku a špetku soli. Necháme mírně zchladnout.



Vychladlý koláč polijeme/potřeme karamelovou omáčkou a posypeme ořechy. Můžeme podávat ihned nebo nechat omáčku zatuhnout. Je třeba pak krájet ostrým (ideálně nahřátým) nožem. 



Žádné komentáře:

Okomentovat