neděle 23. února 2014

Domácí kuřecí šunka

Není tomu tak dávno, kdy přišla kamarádka Maruška do práce s tím, že dostala k narozeninám šunkovar. Nebyla z toho nadšená. Já jsem byla hodně nadšená. Moje nadšení se znásobilo tím víc, když se mě zeptala, jestli ho nechci půjčit, že ho ozkouším. Jaká mohla být jiná odpověď, než ANO. Slovo dalo slovo a zanedlouho poté jsem si domů nesla krásný lesklý novoučký šunkovar. Už dlouho jsem o domácí šunce uvažovala, řešila jsem, jestli si mám koupit vlastní nerezové udělátko nebo jestli to zkusit napřed bez. Receptů jsem měla načteno dostatek, tudíž s pořádnou nerezovou zátěží v kabelce jsem po práci upalovala do řeznictví. 

A tady se rozchází příběh, zatímco první šunka byla z vepřové plece, s česnekem a pepřem, ne příliš povedená, druhý pokus byl z kuřecího masa s medem a rozmarýnem, a velmi chutná. Dnes píšu o té kuřecí, ale připojím i krátký příběh šunky vepřové. 


pondělí 17. února 2014

Krémová lososová polévka

Lososová polévka? Hm, říkáte si, to bude nějaký drahý výmysl, to tak budu vařit. Opak je ale pravdou, na lososovou polévku nepotřebujete čtvrt kila nejlepších kousků z lososa. Náhoda tomu chtěla, že jsme se o víkendu pohybovali po Globusu, a zrovna u oddělení s rybami. A jelikož přítel miluje (mojí) rybí polévku, zaujali nás tácky s hlavami a ocásky, ale ne ledajakými. Měli tam krásné čerstvé lososí "zbytky". Takže pokud na něco podobného narazíte, nebo seženete odřezky z lososa, máte téměř vyhráno :-) A jelikož současné počasí úplně navádí ke konzumaci teplé husté dobré polévky, pojďme se jí podívat na zoubek.



neděle 16. února 2014

Voňavé dýňové muffiny s ořechovou drobenkou

To mě tak dneska začala honit mlsná a já pořád přemýšlela, co si dát, co dobrého upéct? V mrazáku mi už od podzimního dýňového cheesecakeu odpočívá velká miska sladkého kořeněného pyré z Hokkaidó, které pořád čekalo na nějaké uplatnění. A když jsem si vzpomněla, že jsem při nedávném brouzdání zajímavých blogů někde viděla recept na muffiny právě s dýňovým pyré, slovo dalo slovo, našla jsem ten správný recept a rozhodla jsem se pro podobné muffiny jako dělala Káča v troubě. Voňavé dýňové muffiny se srdíčkem z bílé čokolády a křupavou drobenkou jsou přesně to, co mi dnes sedlo do chuti. 

Křupavá drobenka, voňavá barevná střídka, co víc si přát? 

pondělí 3. února 2014

Pekařská výzva: Pain à l'ancienne

Každý, kdo alespoň trochu přičichl k domácímu pečení chleba, bagetek nebo rohlíků a pohybuje se v nekonečné síti zvané internet, už určitě narazil na uskupení, známé jako Pečem pecen. Jejich hlavní základnu můžete najít ve Facebookové skupině a jejich podstatná část, známá také jako kvásková mapa, se nachází pod adresou www.pecemepecen.cz. Pokud toužíte upéct svůj vlastní kváskový chléb a netroufáte si na založení svého vlastního kvasícího zázraku, právě tady si můžete najít vhodného dárce, bydlícího třeba hned za rohem od vás. O kvásku to ale tentokrát nebude, nebo ne v první řadě. 

Facebooková skupina Pečem pecen dosáhla minulý týden výjimečný milník v podobě desetitisícího člena. A tak se slovo se slovem sešlo a vymyslel se originální způsob oslavy - pekařská výzva. Každý, kdo se jí chtěl zúčastnit, si musel vybrat chléb či jinou pekařskou záležitost, které se bojí, nebo jí dlouho odkládá. Svůj výtvor upéct, vyfotit a podělit se s ostatními. Nu, jelikož jsem už pěkně dlouho mlsně obcházela Cuketkův recept na  Pain à l'ancienne, nebylo třeba se dlouho rozmýšlet. To bude má výzva.