Abyste si nemysleli, že jako peču jenom zdravě z fazolí a tofu. To ani náhododu :-) Ráda vyrábím sýry, a jednou z věcí, která výrobu sýrů provází, je vznik skvělého syrovátkového sýru ricotta. Vzniká v podstatě z "odpadu", ze syrovátky. Ale považovat ji za něco méněcenného by bylo velkou chybou. Je to čerstvý sýr tvarohové konzistence, hojně používaný v italské kuchyni hlavně do dezertů, ale i ve slané kuchyni. Ricotta se používá i v receptech na těstoviny, calzone, pizzu, manicotti, lasagne a ravioli. A stejně tak dobře se dá použít jako základ pro cheesecake. K jemné čisté chuti cheesecakeu se karamel a ořechy skvěle hodí. Jsou méně tradiční variantou klasických bílých nebo ovocem dochucených koláčů.
Korpus
- 200 g máslových sušenek
- 100 g másla
Náplň
- 400 g ricotty
- 300 g měkkého tvarohu
- 100 g hnědého cukru
- 1 vanilkový puding
- kůra z jednoho citronu/lžička sušené kůry
- vanilka
Zdobení
- karamelová poleva
- 2 hrsti ořechů
Troubu dáme hřát na 180 °C. Na korpus si připravíme sušenky, které buď umixujeme v robotu nebo v sáčku rozmačkáme válečkem na těsto na jemno. Podrcené sušenky zalejeme rozpuštěným máslem, promícháme a natlačíme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem.
Na krém si jednoduše všechny suroviny vyšleháme, a v případě nutnosti trochu naředíme mlékem. Ochutíme mletou vanilkou, vanilkovou esencí nebo čerstvými semínky z lusku. Navrstvíme na sušenkový základ a uhladíme na povrchu. Pečeme v troubě přibližně 35-40 minut. Koláč poté opatrně vyndáme a necháme kompletně zchladnout.
Než nám koláč vychladne, opražíme si na sucho ořechy a připravíme si karamelovou omáčku. Pro neangličtináře sem dám překlad originálního receptu:
Karamelová omáčka/poleva
- 1 hrnek másla
- 2 hrnky hnědého cukru
- 1 hrnek kukuřičného syrupu
- 1 hrnek slazeného kondenzovaného mléka
- 2 polévkové lžíce šlehačky
- sůl, vanilka
Máslo, cukr, syrup a kondenzované mléko dáme do hrnce či pánve se silným dnem a za stálého míchání necháme vařit. Opatrně přidáme smetanu a stále mícháme. Když dosáhne pěkné zlatavě hnědé barvy, vypneme a odstavíme. Přidáme vanilku a špetku soli. Necháme mírně zchladnout.
Vychladlý koláč polijeme/potřeme karamelovou omáčkou a posypeme ořechy. Můžeme podávat ihned nebo nechat omáčku zatuhnout. Je třeba pak krájet ostrým (ideálně nahřátým) nožem.
Žádné komentáře:
Okomentovat