Miluju sladká jídla a věřím, že i spousta z vás. Taky jste se ale někdy zamysleli nad tím, že takové klasické sladké jídlo vlastně až tak výživné, co s skladby tuků, cukrů a bílkovin, týče? Většina klasických sladkých jídel staví na sacharidech (těstě), sacharidech (ovoci a cukru) a tucích (másle) a bílkoviny, ty nejdůležitější, aby člověk pohledal. Samozřejmě, třeba tvarohové ovocné knedlíky sypané dalším tvarohem jsou fajn, ale určitě by to šlo ještě líp, co myslíte? Tak jsem přemýšlela a vymyslela tofu těstoviny :-)
Je to v podstatě ten samý princip, jako když se dělá tvarohové těsto. Jen použijete tofu místo tvarohu. A věřte mi, že na chuti to skoro není poznat a nudle nebo třeba šištičky chutnají skvěle.
- 1 tofu natural
- 2 vejce
- polohrubá mouka
- špetka soli
Tofu nakrájejte na menší kousky a vložte i s případnou tekutinou do mixéru. Přidejte dvě vejce a špetku soli a umixujte do hladké hmoty (nebo alespoň do co nejhladší půjde). Potom postupně přidávejte polohrubou mouku, dokud nevznikne těsto, které se nelepí a dá se s ním pracovat.
Na válu těsto ještě několikrát ručně prohnětejte a zapracujte další mouku, pokud je to potřeba. Nyní můžete tvarovat šišky, noky nebo rozválet a rádýlkem udělat širší nudle. Doporučuji délku 5-8 cm, delší se vám budou lámat.
V hrnci dejte vařit lehce osolenou vodu a jakmile začne vřít, vložte těstoviny. Ideální je vařit na 2 části. Nudle vařečkou opatrně odlepte ode dna (pokud je třeba), zamíchejte a až vyplavou na hladinu, nechtě ještě 2-3 minuty vařit. Děrovanou lžící vyberte a zakápněte trochou oleje nebo kouskem másla.
Podávejte jako u klasických těstovin - s mákem, se skořicí, s opraženou strouhankou, nebo přelité ovocným rozvarem. Nudle jdou použít i na slaný způsob, třeba orestované se zeleninou a kouskem ryby a klidně i jako těstovinový salát.
Tofu nudle + maková mouka + práškový hnědý cukr
Žádné komentáře:
Okomentovat