Čas od času člověk dostane chuť na něco sladkého k snídani, ale zároveň nechce příliš hřešit. Taková kombinace křupavé ořechové granoly s jogurtem nebo tvarohem a k tomu čersvé ovoce. To zní jako perfektní recept na perfektní snídani. Co myslíte? A úplně nejlepší je, že si takovou granolu můžeme klidně udělat doma, dáme si do ní přesně to, co máme rádi a víme naprosto jistě, že v ní není nic špatného. A co víc si od snídaně přát? :)
Co potřebujete na velkou 2l dózu granoly:
- 4 hrnky vloček (ovesné, žitné, pšeničné...mix)
- 2 hrnky ořechů
- 1/2 hrnku čiroku
- 1/2 hrnku quinoy
- 1 hrnek semínek (dýně, slunečnice, chia...)
- 1 hrnek jablečného pyré
- 1/2 hrnku agávového syrupu/medu
- 4 lžíce rozehřátého kokosového oleje
- dle chuti: rozinky, sušené ovoce, kakaové boby, kousky čokolády...
Troubu rozehřejeme na 170° a plech si vyložíme pečícím papírem. Mě vyšla dávka na 2 plechy. Quinou propláchneme pod tekoucí studenou vodou a necháme vykapat. Zbavíme se tak hořké pachuti, kterou by si neopláchnutá nesla sebou.
Jednoduše si všechny suché suroviny smícháme ve větší míse, přidáme jablečné pyré, syrup/med a kokosový olej. Znovu promícháme, aby mokré suroviny co nejlépe obalily vločky a oříšky a začaly se tvořit hrudky. V případě potřeby přidáme pyré nebo syrup (to podle toho, jak moc chcete sladkou granolu mít).
Rozprostřeme na plech(y) a dáme do trouby na 20-25 minut. V průběhu pečení 2x-3x prohrábneme a otočíme, aby se granola opekla z obou stran.
Granola je výborná do jogurtů, k tvarohu, s mlékem, k ovocným salátům, nebo jen tak, jako mlsání ;-)
Co je to granola už určitě všichni víte - je to zapečené müsli. Tedy křupavé a voňavé, plné oříšků, ovesných vloček a jiných dobrot jako rozinek, sušeného ovoce, čokolády.
Čirok, to už je možná trošku oříšek. Čirok je bezlepková obilnina s vysokým podílem kvalitních bílkovin - podobně jako třeba quinoa. Má však navíc antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík) a vysoký obsah vlákniny.
No a quinoa? Ta se v poslední době skloňuje ve všech pádech a určitě už jste na ní narazili v nějakém receptu. Quinoa je pseudoobilovina, jsou to zrníčka, která se využívají jako ostatní obiloviny. Obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, vápníku, hořčíku. Mohla bych tu o ní psát pochvalný celý článek. Zkrátka je v ní samá dobrota :)
A když dáme tohle všechno dohromady, přidáme nějaké ty vločky a hodně ořechů, nemůže přeci vzniknout vůbec, ale vůbec nic špatného :)
Žádné komentáře:
Okomentovat