středa 16. října 2013

Podzimní dýňová polévka

Znáte to, blíží se podzim. Dny jsou kratší a kratší, počasí studenější a ufoukanější a čím dál víc protivnější. Chtělo by to něco na zahřátí a na lepší náladu. A co by to mělo být jiného než vesele oranžová, voňavá, hustá a teplá dýňová polévka? S opraženými dýňovými semínky, kapkou smetany na vrch. Končí sezona dýní a pokud jste ji doteď neměli odvahu vyzkoušet, máte poslední možnost to napravit. Tak hurá na zahrádku, na farmářské trhy nebo v nejhorším do supermarketu. Jdeme vařit dýňovou polévku! 


Na dýňovou polévku si připravte:

  • 1 dýni Hokkaidó (alespoň kilovou)
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • kelímek smetany na vaření nebo na šlehání
  • česnek
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • pepř, sůl, chilli, dýňová semínka
Jelikož moje dýně byla opravdu malinká a po rozkrojení jsem zjistila, že i velmi bledá, přidala jsem k ní ještě 2 mrkve. Dodaly potřebnou barvu a trochu sladkosti, kterou bych později možná dorovnávala chuť chili, pepře a česneku. 

Dlabeme a loupeme a čistíme.

Dýni si rozkrojíme, lžící vydlabeme tu měkkou část se semínky uprostřed - semínka můžeme schovat a vnutit příbuzným na příští jaro :-) Potom oloupeme hladkou vnější slupku, buď škrabkou na brambory, pokud to nejde, tak opatrně nožem a výsledný produkt rozkrájíme na stejnoměrné kostky. To aby se pak dělaly všechny stejnoměrně. Já si tedy oloupala i dvě mrkve a nakrájela na menší kousky, přeci jen je mrkev tvrdší a dělala by se déle.

Olej, pepř, sůl a do trouby.

Vše přendáme do pekáčku, zalijeme trochou olivového oleje a trochu promícháme. Můžeme přidat sůl a čerstvý mletý pepř a šoupneme do rozehřáté trouby (200°C) tak na 20-30 minut minimálně případně do chvíle, kdy nám vidlička v klidu projede skrz zeleninu.


Když je dýně upečená, na másle si osmahneme nakrájenou cibulku (není nutné krájet moc na drobno, stejně budeme mixovat :-) lehce dozlatova. Na cibulku vyklopíme dýni (s mrkví), necháme chvíli restovat a zalijeme třetinou připraveného vývaru - jen tolik, aby nám šla dýně dobře rozmixovat. Tyčovým mixerem (nebo jiným, pokud nemáte tento) vytvoříme pyré požadované hladosti a následně doplníme zbytkem vývaru.  A teď je čas kořenit. Já jsem přidala asi 3 stroužky česneku, čerstvý mletý barevný pepř a hlavně sůl, ta je třeba, protože dýně (i mrkev) i cibule jsou velmi sladké. Můžeme přidat i trochu chilli  pokud máme rádi pikantní chuť. To je ohledně koření vše :-)



Voňavou polévku zjemníme smetanou na vaření nebo šlehačkou.

Pokud si rádi dopřáváte na svém talíři i pastvu pro oko, doporučuji hrst až dvě slunečnicových semínek nasucho opražit na pánvičce, dokud nezačnou pukat (asi jako když děláme popcorn doma v hrnci) a pak jimi ozdobit polévku. Pár kapek smetany nebo dýňového oleje je též povoleno. Pokud nemáte dýňový, použijte třeba i olivový. 

Finální úprava na talíři, ano přiznávám, trochu mi ujela ruka s dýňovým olejem (ale nebylo to na škodu:-)





Polévka je nelepší s domácím chlebíkem, nebo domácími rohlíky či houskami. Takže lžíce do pozoru a dobrou chuť! 




6 komentářů:

  1. Dýňovou polévku znám, je to mňamka. A pokud se šeredně nepletu, tak se dýně Hokaidó ani loupat nemusí, protože má slupičku úplně tenoučkou a ta dodá tu pěknou barvu ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle polévku máme taky rádi, a dýně hokaido se opravdu loupat nemusí, stačí omýt odstranit semínka a šup s ní do hrnce :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem zase o něco chytřejší a pro příště vím. Mě právě přišla ta slupka docela tuhá a navíc jsem předtím přečetla tolik receptů na netu, že jsem z toho udělala takovou syntézu :-) Ale hlavní je, že to bylo dobré! :-)

      Vymazat
  3. Dýňovou polévku mám moc ráda a stejně tak naše mrně, už se těším, až si ji opět uvařím. Já také hokkaidó neloupu, taky proto ho mám tak ráda... Jeho příprava je opravdu rychlovka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře dobře, všichni jste mě přesvědčili, příště už jí taky loupat nebudu, slibuju! :-))

      Vymazat
    2. Dýně už se směje z pekáčku :-) Dělám tu polévku trošilinku jinak, ale těším se na ní moooc :-)

      Vymazat