pondělí 19. srpna 2013

Domácí kvásek a první vlastní kváskový chleba

Jak jste si mohli nedávno všimnout, propadla jsem domácímu pečení. Tedy, propadnutí to ještě úplně není, ale dělám první krůčky a kroky. Začala jsem jednoduchoučkou focacciou, pak zkusila něco většího - nehnětený chleba od pana Cuketky. Dalším logickým krokem bylo něco ještě většího... založit vlastní kvásek, abych mohla péct tradiční klasický nejklasičtější nelepší a nechutnější domácí chléb. Takový jaký dělali už naši pra pra pra pra předci - KVÁSKOVÝ CHLÉB.



Základem takového chlebíku je, jak už název napovídá - kvásek. A co vlastně ten kvásek je? Kvásek je vlastně zkvašená žitná mouka smíchaná s vodou, která se po určitou dobu nechává při pokojové teplotě bujet. Průběžně se přikrmuje - přidává se k základní kašičce čerstvá mouka a voda, mluví se na něj, pečuje se o něj, dokud se nezvedne až k okraji sklenice, ve které jej pěstujete, není plný krásných malých bublinek a nevoní ovocně až citronově - prostě kvašeně :-) 

Voda a žitná mouka - víc prostě opravdu nepotřebujete.


Takový nakvašený, nabublinkovaný, kvásek zastupuje funkci dnes velmi oblíbeného a rozšířeného droždí - pomáhá chlebu a jinému pečivu nakynout, být nadýchaný a prostě takový, jak máme chleba rádi. Propůjčuje mu také svou typickou českou nakyslou chuť, která se v mnoha světových chlebech nevyskytuje. Vzpomeňte si na italské či francouzské pečivo, které jste jedli na dovolených :-)

Vést si kvásek, to neni nic těžkého, většinou. Já jsem zavedla tzv. volnou výchovu, zbytečně jsem o něm moc nestudovala, jen to základní (že se míchá žitná mouka s vodou) a moc jsem ho neotravovala, když měl plno práce s papáním a růstem. Když jsem si vzpomněla, tak jsem ho dokrmila a on se mi za to (občas) odměnil nadšeným bubláním a růstem. Měli jsme taky malá nedorozumění, kdy se mnou nemluvil, tak jsem ho dva dny uplácela nadměrnými porcemi žitné (mouky, samozřejmě ;-)). 

To je on, můj Otesánek. Kvásek schopný vytvořit dobrý chlebík.


Vidíte ty bublinky? To je právě to oč tu běží :-)



Logicky vyvstane otázka, co se vším tím kváskem, když ho pořád krmíme? Já to vyřešila kváskovými lívanci, byli voňavé, sladké, jemné a s tvarohem a třešňovou omáčkou skvělé. Dokonce i třetí den (ne že by nám nechutnali, jen jich bylo opravdu hodně) chutnali skoro jak čerstvé. 

Jelikož už pět dní se kvásek vesele činil, bublal a rostl, rozhodla jsem se, že je nejvyšší čas zadělat na první kváskový chleba - pro začátek něco jednoduššího - nehnětenou Šumavu. Recept podle Cuketky:

  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 300 g pšeničné mouky (chlebové či hladké)
  • 320 g vodu
  • 20 g kvásku (1 lžička)
  • 10 g soli
  • 5 g kmínu (drcený nebo celý)

S nemalými problémy jsem odměřila mouky (nemám váhu zatím, jen odměrku), upravila poměry surovin (měla jsem víc kvásku, který jsem chtěla zlikvidovat) a všechno smíchala. Sůl, kmín, obalit mísu potravinovou folií a šup s tím do lednice. To bylo asi deset večer. Druhý den po páté jsem přišla z práce, vyndala budoucí chleba z lednice, vyškrábla z mísy a trochu si s ním pohrála. S trochou mouky jsem ho popřekládala na několikrát, stočila do úhledného bochánku a na pečícím papíře šoupla do menší misky kynout na sluncem zalitý sůl v kuchyni. Tam těsto spinkalo víc jak dvě hodiny, načež putovalo do rozpálené remosky. 

Pekla jsem stejně jako u předchozího "modelu" - 10-15 minut s bochníčkem přikrytým alobalem, poté 20 minut bez alobalu. A jelikož mám ráda křupavou kůrku, vypnula jsem remosku a nechala chlebík ještě 5 minut dojít.  V kuchyni to vonělo jako v pekárně a já nervozně poťapávala sem a tam. Nemaje remosku s okýnkem, zakazovala jsem si nahlížet pod "pokličku" a natěšeně vyčkávala zvukového signálu minutky... 

Pak už jsem ten zázrak vytáhla, položila na mřížku a jen se kochala a očichávala ho. Jaká vůně, jaká lahoda, jaký to skvost pro oko:) Patkový test na zjištění chuti a konzistence chleba proběhl ihned, jak trošku vychladl a chleba podle něj prošel na jedničku. A zítra na snídani? Domácí kváskový chleba s máslem! MŇAM.

První řez, po tom co trošku vychladnul - tzv. patkový test chuti a struktury :-))

Nádherný, skvělý a dokonalý... a hlavně chutný! 



Také si pečete doma vlastní pečivo nebo o tom uvažujete? Povězte mi o tom, dejte mi tipy a triky na vaše oblíbené pečivo :-)


A mezi tím, dobrou - chlebovou - chuť!


PS: Za skvělé rady a podporu děkuji všem milým členům skupiny Pečempecen.cz :-)

3 komentáře:

  1. Chleba už peču léta, ale z domácího kvásku jsem ještě nedělala asi to budu muset napravit :)Ten tvůj vypadá báječně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teprve chvíli, snad měsíc ani ne:-) Ale tohle jsem prostě musela vyzkoušet. A moc děkuji za chválu :-)

      Vymazat
  2. do kvásku se nesmí dávat sůl to by kvasinky zabilo a to my nechceme :-)

    OdpovědětVymazat