Tato bábovka vznikla tak trochu jako z nouze ctnost, protože jsem měla v lednici velké množství jogurtu, který tam už nějakou chvíli pobýval. Ale už po prvním ochutnání vím, že se u nás nepekla naposledy. Je jemná, vláčná, nadýchaná díky hrubé mouce, kyselkavá po jogurtu a citronové kůře a voňavá po kokosu. A k dokonalé souhře už zbývá jen trocha čokolády.
Jelikož razím heslo, že v jednoduchosti je krása, můžete zahodit váhu, protože na tuhle bábovku vám stačí jen hrneček. Takové recepty jsou nejlepší!
Jogurtovo-kokosová bábovka
Množství: 1 menší bábovka
Čas: 15 minut + 45 minut pečení
- 400-500 ml bílého jogurtu
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1/2 hrnku jemně umletých ovesných vloček
- 1/2 hrnku kokosu
- 1/2 - 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- kůra z půlky citronu
- čokoláda/kakao na obarvení
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Umelte/umixujte ovesné vločky a smíchejte je s hrubou moukou, kokosem, cukrem a práškem do pečiva.
- Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Žloutky přidejte spolu s rozpuštěným máslem (případně Herou či olejem) a jogurtem k sypkým ingrediencím.
- Kůru z chemicky neošetřeného citronu nastrouhejte na jemno a přidejte do mísy (nebo použijte 2 lžičky sušené kůry).
- Vše umíchejte v jednolité těsto a nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný sníh.
- Čokoládu nasekejte na kousky a vmíchejte do těsta nakonec. Případně můžete těsto rozdělit a umletou čokoládou či kakaem obarvit polovinu těsta.
- Formu vymažte (ideálně sádlem) a vysypejte hrubou moukou.
- Těsto navrstvěte do formy a dejte péct na 40-45 minut. Kontrolujte špejlí, zda je bábovka dostatečně propečená.
- Před podáváním nechte kompletně vychladnout, mohla by se srazit.
Žádné komentáře:
Okomentovat