pondělí 8. května 2017

Jogurtovo-kokosová bábovka

Tato bábovka vznikla tak trochu jako z nouze ctnost, protože jsem měla v lednici velké množství jogurtu, který tam už nějakou chvíli pobýval. Ale už po prvním ochutnání vím, že se u nás nepekla naposledy. Je jemná, vláčná, nadýchaná díky hrubé mouce, kyselkavá po jogurtu a citronové kůře a voňavá po kokosu. A k dokonalé souhře už zbývá jen trocha čokolády. 
Jelikož razím heslo, že v jednoduchosti je krása, můžete zahodit váhu, protože na tuhle bábovku vám stačí jen hrneček. Takové recepty jsou nejlepší! 



Jogurtovo-kokosová bábovka

Množství: 1 menší bábovka
Čas: 15 minut + 45 minut pečení



  • 400-500 ml bílého jogurtu
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1/2 hrnku jemně umletých ovesných vloček
  • 1/2 hrnku kokosu
  • 1/2 - 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • kůra z půlky citronu
  • čokoláda/kakao na obarvení

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C. 
  2. Umelte/umixujte ovesné vločky a smíchejte je s hrubou moukou, kokosem, cukrem a práškem do pečiva.
  3. Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. 
  4. Žloutky přidejte spolu s rozpuštěným máslem (případně Herou či olejem) a jogurtem k sypkým ingrediencím. 
  5. Kůru z chemicky neošetřeného citronu nastrouhejte na jemno a přidejte do mísy (nebo použijte 2 lžičky sušené kůry). 
  6. Vše umíchejte v jednolité těsto a nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný sníh. 
  7. Čokoládu nasekejte na kousky a vmíchejte do těsta nakonec. Případně můžete těsto rozdělit a umletou čokoládou či kakaem obarvit polovinu těsta. 
  8. Formu vymažte (ideálně sádlem) a vysypejte hrubou moukou. 
  9. Těsto navrstvěte do formy a dejte péct na 40-45 minut. Kontrolujte špejlí, zda je bábovka dostatečně propečená.
  10. Před podáváním nechte kompletně vychladnout, mohla by se srazit. 


Žádné komentáře:

Okomentovat