Nedávno jsem dostala strašnou chuť na cizrnu, a tak jsem ji nedlouho poté dala namočit (máčela dva dny :-) a uvařila. Neměla jsem v plánu nic konkrétního až z toho nakonec vznikla polévka, inspirovaná vůněmi a chutěmi blízkého východu a orientu.
Kombinace cizrny, rajčat a voňavého koření s kokosovým mlékem je prostě dokonalá. Přirozeně bezlepková, bezmléčná, a navíc - pokud vám zbude, můžete udělat Cizrnové blondies a z vývaru připravit třeba majonézu. Využití do poslední kapky ;-)
Porce: 4
Čas přípravy: 30 minut + 45 minut vaření cizrny
- 300 - 400 g vařené cizrny
- 1 plechovka rajčat
- 2-3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 PL másla
- 1/2 plechovky kokosového mléka
- 1/2 ČL římského kmína
- 1/2 ČL mletého koriandru
- 1 ČL koření garam masala
- 1 PL červené papriky
- chilli, sůl, pepř, cukr
- 1 hrnek zelených lusků
- Den předem namočenou cizrnu uvaříme - cca 45 minut v tlakovém hrnci nebo minimálně 2 hodiny v normálním hrnci.
- Na másle osmažíme na drobno pokrájenou cibulku.
- Když cibulka zesklovatí, přidáme římský kmín, garam masalu a koriandr.
- Česnek prolisujeme/pokrájíme na drobno a přidáme k cibuli a koření.
- Vsypeme uvařenou cizrnu a společně několik minut restujeme.
- Přidáme červenou papriku a chilli (pokud máte rádi) a po minutě zalijeme rajčaty z plechovky.
- Osolíme, opepříme a necháme vařit, dokud se rajčata nerozvaří.
- Vmícháme polovinu plechovky kokosového mléka a ochutnáme. Bude nejspíš třeba dochutit cukrem a solí.
- Tyčovým mixérem rozmixujeme přibližně polovinu polévky a tím ji zahustíme.
- Nakonec přidáme zelené lusky a vaříme jen dokud nejsou hotové - u mražených v řádech několika málo minut.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat kokosové mléko nebo vodu. Nezapomeneme dochutit.
Polévka je sytá, kořeněná a skvěle chutná ozdobená hustým bílým jogurtem. Kouskem pečiva k zakousnutí nic nezkazíte, ať už domácím chlebem nebo třeba pita chlebem či naanem.
Žádné komentáře:
Okomentovat