úterý 5. ledna 2016

Obrácený brusinkový koláč

Chodila jsem kolem nich v obchodě už dlouho. Obcházela je jako mlsná kočka smetanu až jsem pár dní zpět neodolala a koupila je. O čem že je řeč? O brusinkách, ale ne takových těch maličkých, co známe z lesa a ke svíčkové, ale takové ty sexy přerostlé plody velikosti i barvy šípků. Jaké bylo moje překvapení, když jsem se po první brusince doma vrhla a ochutnala jí. Kysele trpká chuť,  zklamání... tak takhle to nepůjde, za syrova určitě ne. 

A tak vznikl nápad na brusinkový koláč. Pod heslem "Cranberry pie" jsem nalezla spoustu zahraničních fešáků, zabrousila jsem i na stránky české. Překvapivě i v českých luzích a hájích bylo na co koukat, ale nebyla bych to já, abych si nakonec recept neudělala podle svého. Obrácený, tvarohový a ještě s perníkovým kořením. Zní vám to lákavě? Tak se na to pojďte podívat :-) 



Obrácený koláč jsem chtěla dělat už dlouho, ale jak to tak bývá, málokdy se k podobným dlouhodobým plánům dostanu. A představa pečených brusinek obalených v kořeněném cukru mě doslova nadchla. Hlavně se mi líbilo, že tím brusinky elegantně ztratí něco ze své trpkosti a získají díky koření - v mém případě perníkovém a vanilce - nový rozměr. A povedlo se :)

Na větší kulatou formu nebo menší plech potřebujete:


  • 200 - 250 g brusinek
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky  nebo celozrnné
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 100 g práškového cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • špetka mleté vanilky
  • 100 g krupicového či hnědého cukru




Troubu si necháme nahřát na 190°C. 

Jako první si oddělíme žloutky od bílků a bílky s troškou soli vyšleháme v tuhý sníh, který si odložíme do lednice. Žloutky s moučkovým cukrem vyšleháme do pěny. Když vaječná směs zesvětlá, po troškách přiléváme zchladlé rozpuštěné máslo a dále šleháme. Po lžících přidáme i tvaroh, dokud není výsledná hmota jemná, lehká a kompaktní. 

Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech přidáme do vaječné směsi. Pokud je směs příliš tuhá, vmícháme mléko. Nakonec lehce stěrkou vmícháme vyšlehané bílky.

Formu na koláč nebo plech vyložíme pečícím papírem. Pokud máme nestandardní tvar, osvědčil se mi trik od Jamieho Olivera - pečící papír zmuchlám do kuličky a rozložím, on se pak lépe přizpůsobí nádobě :-) 

Druhý cukr, ten krupicový, smícháme s kořením - tady se meze vaší  chuti a fantazii nekladou - skořice, vanilka, citronová kůra, perníkové koření, nové koření, ideálně něco voňavého. Cukr nasypeme rovnoměrně na pečící papír na dno formy. Na něj rovnoměrně navrstvíme omyté brusinky. 
 


Na brusinky v cukru musíme opatrně navrstvit těsto. Nejlepší je udělat několik hromádek a ty pak namočenou silikonovou stěrkou rozetřít do tenké rovné vrstvy. Ale nedělejte si s tím příliš starostí, stejně je to vlastně spodek koláče ;-) 


Formu s koláčem dáme péct do vyhřáté trouby na 30 - 35 minut, dokud vrch nezezlátne. Nejlepší je ozkoušet špejlí - pokud po vytáhnutí zůstane suchá, koláč je hotový, pokud na ní drží těsto, ještě mu dejte pár minut. 



Po vytažení z trouby je třeba koláč ještě otočit, na talíř, tácek nebo aspoň jako já, na prkýnko odpovídající velikosti s čistým pečícím papírem. 


A pak už se na něj můžete vrhnout, je skvělý jak teplý, voňavý kořením a brusinkami tak vychladlý. Doporučuji podávat s kopečkem bílého jogurtu nebo zakysané smetany :) 
Dobrou chuť! 



1 komentář: