úterý 12. ledna 2016

Grilovaná portobella s bylinkovým máslem

Dnešní recept bude jednoduchý a rychlý avšak chutný a určitě si ho alespoň jednou zopakujete. Tedy, za předpokladu, že máte rádi houby. Bylinkové máslo však lahodná portobella ochutí tak dobře, že bych se dnes mohla zavděčit i zavilým masomilům :) 


Žampiony miluji a když seženu krásná portobella, vždy skončí podobně, ogrilované s nějakým lehkým salátem nebo jako náhrada masa ve vegeburgeru či v sendviči s hromadou zeleniny a nějakou dobrou omáčkou. 

Na večeři pro dva potřebujete:
  • 2 větší portobella
  • 100 g másla
  • čerstvé či sušené bylinky dle chuti - já dala rozmarýn a majoránku
  • půlka malé cibulky
  • jeden stroužek česneku
  • 2 - 3 kousky (naložených) sušených rajčat
  • 1 chilli paprička
  • sůl a pepř
  • 2 vejce
Troubu si nahřejeme na 200-220°C na horní ohřev/gril a mřížku dáme na nejvyšší příčku. Všechny suroviny mimo hub společně rozmixujeme, nebo nakrájíme na drobno a utřeme v moždíři. Můžete přidat i vydloubnuté nožičky z žampionů na jemno pokrájené. 

Vzniklé bylinkové máslo rozprostřeme na očištěné žampiony, položené na plechu s pečícím papírem jako dvě mističky. Másla se nebojte, krásně nasákne mezi jednotlivé lupínky hub a ochutí je a co bude navíc, to proteče a dá se do něj třeba později namáčet pečivo nebo si ho můžeme schovat na další vaření. Zůstane krásně ochucené jak bylinkami a česnekem, tak i houbami. 


Když máme troubu nahřátou, šoupneme tam žampiony a necháme je 15 minut grilovat. Mezi tím si můžeme připravit lehký salát jako přílohu, nebo třeba pár vařených brambor, ty budou skvělé polít zbylým bylinkovým máslem ;-) 

Po 15 minutách doprostřed každého žampionu vyklepneme opatrně jedno vajíčko (mě se bílky obou vylila na plech) a necháme dopékat cca 3-4 minuty nebo dokud bílek neztuhne a žloutek se mírně nezatáhne. Tak akorát, aby byl pěkně tekutý. Oko i chuť potěší trocha čerstvých bylinek na závěr.

Žampiony jsou skvělé jak do burgerů a sendvičů, tak se zeleninovým salátem a kouskem pečiva či vařenými brambory, k nim jogurtovo-česnekový dip nebo třeba tatarka. Ať už si vyberete kombinaci a přílohu, jakou chcete, určitě si na grilovaných portobellech pochutnáte :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat