neděle 1. prosince 2013

Domácí játrová paštika

Domácí játrová paštika, to bylo něco, co jsem vždycky obdivovala a potichu si říkala, že bych to taky ráda někdy zkusila. Ale vždycky jsem se bála a představovala si pod tím nějakou divokou alchymii kuchyňskou. Tak jsem to pořád odkládala, vymlouvala se až jsem si to nedávno v obchodě šinula kolem kuřecích jater, a na just je vzala. Ležely v lednici a čas neúprosně tlačil, tak jsem se do toho dnes dala. Prohlédla jsem si několik receptů různě na internetu a nakonec vytvořila takovou svojí verzi. A světe div se, vůbec to není těžké! 



Na domácí paštice je nejlepší, že suroviny na ní máte vždycky doma, není náročná ani na čas ani na peněženku. Co jsem tedy na paštiku použila?

  • cca 300 g kuřecích jater (ideálně den předem naložená v mléce)
  • 100 g změklého másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 malé cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • lžíci sádla
  • koření - kmín, sůl, bílý pepř, bylinky dle chuti



Bílý pepř je jemnější v chuti, hodí se do paštiky lépe.

Pokud můžete, naložte játra den předem do mléka, sníží se tak riziko, že by pak zhořkly při tepelné úpravě. Já jsem je naložila jen pár hodin předem a nic se nestalo :-) Játra jsem si zbavila všech ošklivých věcí, blan a spojů a pokrájela na menší kusy. 

Na pánvičku jsem dala lžíci sádla a osmahla na ní na jemno nakrájenou cibulku dozlatova. Pak jsem k ní přidala játra a smažila tak, jak jsem zvyklá. Je třeba udělat játra tak, aby byla ještě měkká a v řezu stále lehce narůžovělá. Z rozmaru jsem do pánvičky stříkla trochu rumu, krásně to rozvonělo maso a dalo mu zase maličko jinou chuť. 

Zchladlá játra jsem dochutila solí (teprve hotová, kdybychom solili dřív, tak by mohla ztvrdnout), bílým pepřem, kmínem a rozmarýnem. Obsah pánvičky jsem nasypala do mixéru, zalila smetanou a přidala změklé máslo. Česnek jsem překrojila na menší kusy a taky přidala. Teď už zbývalo jediné, pořádně promixovat, aby vznikla kompaktní hladká hmota. Určitě čas od času ochutnejte, neslaná paštika by určitě nebyla zrovna labužnický kousek :-)


 

Na první pohled nevzhledná hmota, která ale opravdu bude lahodnou paštikou.


Umixovanou budoucí paštiku je třeba dát do něčeho zatuhnout. Do šroubovací sklenice, srnčího hřbetu nebo třeba silikonové formy na muffiny - tu jsem použila já, vznikly mi tak pěkné porcičky. Každé dvě formičky jsem na dně vyzdobila jinou pochutinou - mandlové plátky, čerstvý mletý pepř a půlka vlašského ořechu. Lžící jsem rovnoměrně rozdělila paštiku, uhladila povrch stěrkou a dala chladit do lednice. 

A můžeme chladit a těšit se. 

Už za hodinku nebo dvě se můžete vrhnout s chutí na vlastní lahodnou paštiku, nejlepší je samozřejmě s čerstvým domácím chlebem nebo rohlíkem



Napoprvé jsem se nepouštěla do žádných velkých experimentů, ale v hlavě se mi jich rojí spousty. Například zamíchat sekané mandle, ořechy nebo brusinky do paštiky, část jater dát před mixováním stranou a přidat je do hotové hmoty, vyložení formičky na paštiku sušenou šunkou či slaninou, přidání kostiček špeku při smažení jater... a co teprve ty možnosti s kořením a bylinkami... Také se nemusíme omezovat jen na kuřecí játra, co třeba krůtí, husí, kachní, králičí, vepřová... Prostě jako vždy, fantazii a chuti se meze nekladou:)

Už se těším na další paštiku, kterou doma vyrobíme, pryč s těmi sojovými pseudopaštikami z plechovek! A vám všem, kteří jste se do toho pustili také, přeji dobrou chuť :-)

5 komentářů:

  1. Hmm hmm, přijde mi to spíše jako pomazánka, tedy měla jsem za to, že se paštiky ještě zapejkaj?
    Rozhodně ji ale vyzkouším, když člověk čte co nám do paštik cpou a kupujeme je, protože je máme rádi. Taková krůtí s vejci, je pošušnání. Samej glutamát :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsou paštiky, které se dělají ve vodní lázni. Tam se ale mixují játra syrová a v té troubě se pak pěkně dodělají:-) Na začátek jsem ale chtěla něco blbuvzdorného :-)

      Vymazat
  2. Výtečná paštika je také pokud se začne na másle a přidá se červené víno v kterém játra dusí asi 15 minut :) s provensálskými bylinkami to nemá chybu :) Dlouho jsem se do paštiky nechtěla pustit kvůli zapejkání atp. ale tohle je naprosto úžasný postup.... za půl hoďky je většinu k vychlazení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuji za pochvalu:) Taky jsme si jí doma oblíbili a uspěla i jako vánoční dárek. O víně jsem taky přemýšlela, ale sama osobně moc nemusím chuť vína v jídle, ale možná kapka dobrého portského by nemusela být na škodu:)

      Vymazat
  3. Tak zlatí dnes podle tebe je vynikající

    OdpovědětVymazat