Cizrna je skvělá surovina, dá se dělat na slano jako křupání k televizi, dá se z ní dělat třeba polévka, přidat do curry, rozmixovat na hummus či jinou pomazánku, přidat do téměř každé masové směsi, udělat z ní falafel. Funguje taky na sladko, třeba jako základ pro těsto na Blondies a nebo třeba jako.... sušenky :-)
Tyhle sušenky jsou bez přidaného cukru, bez mléčných výrobků - tudíž bez laktózy a jsou přirozeně bez lepku, protože neobsahují ani stopu jakékoliv mouky. Teď možná krčíte nosy a říkáte si, jak něco takového může chutnat?
Světe div se, s rozinkami a ořechy naprosto skvěle!
Čas přípravy: 50 minut (20 minut příprava + 30 minut pečení)
Porcí: 12-16 sušenek
- 1 plechovka cirzny
- 2 vejce
- 3-4 lžíce arašídového másla
- na oslazení: stévie/flavdrops/datlová pasta
- ochucení: skořice/vanilka/kakao
- na ozdobu: ořechy, rozinky, semínka
- Troubu rozehřejeme na 180°C.
- Cizrnu vyklopíme do cedníku a pořádně proplácheme, přendáme do mixéru.
- Přidáme 2 vejce, arašídové máslo a sladidlo dle chuti - já použila asi 4 kapky flavdrops Toffee a cca 2 lžíce datlové pasty.
- Pokud chceme těsto něčím dochutit, přidáme cca 1 rovnou kávovou lžičku skořice nebo lžíci kakaa či vanilkovou esenci/čerstvá zrníčka/vanilkovou pastu.
- Rozmixujeme do co nejhladší hmoty.
- Ořechy posekejte na menší kusy, přidejte rozinky a zamíchejte už jen lžící.
- Tvořte kopečky těsta na pečícím papíru a trochu je lžící rozetřete do tvaru sušenek.
- Sušenky už nenabudou, tak není třeba je dávat příliš daleko od sebe.
- Pečeme přibližně 30 minut, dokud sušenky nezezlátnou a nejsou na povrchu křupavé.
- Necháme vychladit a nebo si je klidně dáme ještě teplé.
Šušenky jsou příjemně nasládlé, s ořechovou chutí díky přirozené chuti cirzny a arašídovému máslu. Na povrchu křupavé, uvnitř vláčné. Podle velikosti placiček si určíte i stav propečení a tedy následné křupavosti :)
Žádné komentáře:
Okomentovat