Miluji pomazánky téměř v jakékoli podobě a s jakoukouli surovinou. Tvarohové, z ryb, z masa, z vajíček, zeleninové, luštěninové... a přesně o to tu dnes jde. O hummusu jistě už slyšel každý, a každý se nad názvem této pomazánky, nebo dipu, nejednou pousmál.
Hummus je pomazánka původem z levantu (Levant jsou oblasti dnešních států Izrael, Palestiny, Libanonu, Jordánska a Sýrie), připravená z vařené cizrny, ochucená sezamovou pastou tahini, citronem, solí, pepřem a česnekem. Svůj vtipný název má podle samotné cirzny, která se v arabštině jmenuje himmas. To zároveň vysvětluje, proč mám v názvu receptu uvozovky - to proto, že taková pomazánka, dělaná z jiného druhu luštěniny, než cizrny, se prostě nemůže jmenovat hummus. Toliko k úvodu a vysvětlení a pojďme nyní na to vaření.
Hummus je pomazánka původem z levantu (Levant jsou oblasti dnešních států Izrael, Palestiny, Libanonu, Jordánska a Sýrie), připravená z vařené cizrny, ochucená sezamovou pastou tahini, citronem, solí, pepřem a česnekem. Svůj vtipný název má podle samotné cirzny, která se v arabštině jmenuje himmas. To zároveň vysvětluje, proč mám v názvu receptu uvozovky - to proto, že taková pomazánka, dělaná z jiného druhu luštěniny, než cizrny, se prostě nemůže jmenovat hummus. Toliko k úvodu a vysvětlení a pojďme nyní na to vaření.
Fazolová pomazánka "hummus"
Množství: 2-3 porce
Čas přípravy: 10 minut
- 1 plechovka fazolí
- 2-3 lžičky tahini pasty
- 2 stroužky česneku
- šťáva z půlky citronu
- 1-2 lžičky drceného římského kmínu
- sůl, pepř
- olivový olej podle chuti a potřeby
- volitelné: olivy, pečená paprika, sušená rajčata, ořechy
- Otevřete plechovku a fazole v sítku propláchněte, dokud nepřestane voda dělat pěnu. Okapejte a přendejte do mixéru.
- Přidejte tahini pastu, česnek nakrájený na menší kousky, římský kmín, cca 1 rovnou lžičku soli, větší část citronové šťávy a asi 3 polévkové lžíce olivového oleje.
- Mixujte, dokud nevznikne jednolitá hmota. Můžete v průběhu mixování špachtlí shrnout fazole z boků nádoby a případně přidat olivový olej, tahini pastu nebo citron - podle konzistence a chuti.
- Vlašské ořechy nasekejte nebo nadrťte na drobno a vmíchejte jako poslední.
- Pomazánku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s knackebrotem, zeleninovými špalíčky, na chlebu, v tortile s falafelem, v sednvičích, jakkoliv a s čímkoliv vás napadne :)
Žádné komentáře:
Okomentovat