neděle 26. března 2017

Cizrnové blondies s arašídovým máslem a čokoládou

Cizrna je naprosto úžasná luštěnina. Je tak mnohotvárná a dá se použít na sladké i slané pokrmy, na dezerty, pomazánky, do salátů, jako křupání k televizi nebo jako krutonky do polévky. To je jen skromný výčet možností, které cizrna má. Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Je velmi důležitá jak ve stravě vegetariánů, veganů, malých dětí a také pro těhotné ženy, ale samozřejmě si její skvělou chuť může vychutnat každý :)

Stejně jako černé fazole v mých oblíbených brownies, i cizrna slouží jako základní stavební kámen při pečení blondies, což je v podstatě "blond" sestra brownies. Jejich jemná oříšková chuť se skvěle doplňuje s arašídovým máslem a kousky čokolády. 



Cizrnové Blondies:

Porce: 9 kusů
Čas: 15 minut + 20 minut pečení 

  • 1 plechovka cizrny (cca 250 g uvařené)
  • 2 vejce
  • 4 PL arašídového másla
  • 4 PL agávového/javorového/datlového sirupu či medu
  • mletá vanilka/vanilková esence
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 hrsti nalámané čokolády 
  • 1 hrst nesolených arašídů


  1. Troubu si zahřejeme na 180 °C. 

  2. Cizrnu slijeme (ale vodu si necháme, dá se dál použít), propláchneme, pořádně okapeme a vložíme do nádoby mixéru. 
    .
    .
  3. Přidáme vejce, arašídové máslo, sirup či med a vanilku. Několik minut mixujeme, dokud nemáme hladkou hmotu. Ke konci mixování můžeme přidat polovinu arašídů, aby zůstaly na větší kousky.
    .
    .
  4. Nakonec už ručně vmícháme prášek do pečiva a polovinu nalámané čokolády. Já použila kvalitní hořkou čokoládu, ale těmto arašídovým Blondies by určitě slušela i čokoláda bílá. 
    .
    .
  5. Těsto rozetřeme na plech/pekáče vystlaný pečícím papírem - nepoužívejte moc velkou nádobu na pečení, aby těsto nebylo příliš tenké. 
    .
    .
  6. Vrch těsta posypeme zbylou čokoládou a arašídy a dáme péct na 20-25 minut.

Blondies jsou díky cizrně sladké i z malého množství sirupu, jsou přirozeně bezlepkové a jsou bohaté jak na bílkoviny, tak na vlákninu. 



Verze pro vegany je velmi jednoduchá - místo vajec použijeme jeden větší zralý banán a následně můžeme ubrat na sirupu, pokud nechcete Blondýnky příliš sladké. Čokolád, vhodných pro vegany, není málo, takže si určitě každý najde tu svou :-) 



Žádné komentáře:

Okomentovat