čtvrtek 5. května 2016

Semínkové krekry

Jak už asi víte, nedávno jsem si objednala předplatné časopisu F.O.O.D. Koncem dubna mi přišlo první, květnové, vydání, plné vůně krásné Itálie. Jakožto vášnivou pekařku mě na první prolistování zaujaly zejména recepty na italské pečivo - grissini, které určitě hodlám udělat, chléb s vlašskými ořechy určitě zkusím, protože už jsem dělala, tak budu moc porovnat, focacciu mám dokonce na blogu, mezi svými recepty a proto první los padl na semínkové Celozrnné krekry. Na fotce vypadaly úžasně, plné semínek, křupavé ... prostě skvělá alternativa k brambůrkům a jiným zvrhlostem :) 



Použila jsem plech 40x40 cm a ještě mi těsto zbylo a klidně mohlo být v nižší vrstvě, takže klidně na dva plechy:

  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g celozrnné mouky
  • 1 lžíce soli
  • 75 g sezamových semínek
  • 75 g lněných semínek 
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 30 g chia semínek
  • 20 g máku
  • 600 ml vlažné vody



Ovesné vločky (bud jemné, nebo pomleté normální) a mouku smícháme v míse s vlažnou vodou a necháme přibližně hodinu odstát. Vznikne nám z toho hmota podobná ovesné kaši, přimícháme k ní lžíci soli. 

Než nám ovesné vločky s moukou dostatečně nasáknou vodu, opražíme si veškerá semínka na pánvi. Budou víc voňavá a chytnou takovou oříškovou chuť. Zrovna jsem doma měla len dvou barev - hnědý i zlatý, tak jsem toho využila a použila oba druhy. Mít doma ještě třeba semínka dýňová, pokrájela bych je a přidala též :)



Troubu nahřejte na 180 °C a na plech vyložený pečícím papírem (doporučuji jej malinko vymazat olejem) natřete těsto v tenké vrstvě - přibližně kolem 3 mm. Pečte 15 minut, poté nakrájejte na kousky - já použila rádýlko na těsto, rychlé a jednoduché. Dopečte dalších cca 40 minut. Po upečení opatrně sloupněte z pečícího papíru a rozlámejte podél řezů na jednotlivé dílky. 




Pak už si jen užívejte zdravé křupání :-)

Výsledek sice není takový, jako slibuje fotka u receptu, což mě zprvu trochu zklamalo, ale keksíky jsou chutné a když je uděláte opravdu tenké, budou absolutně delikátní. 



2 komentáře:

  1. No, dneska jsem je u tebe viděla na stole, chtěla ochutnat a nějak jsem zapomněla a nestihla. Snad jsou tedy dobré i bez mé degustace. :-) To víš, malej rarášek mě zaujal na 120%. :-D Ale vypadají dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré jsou, ale dost tvrdé, protože jsem těsto měla hodně vysoké, příště natřu opravdu na tenko :)

      Vymazat