středa 7. prosince 2016

Domácí ledové čokoládky

Vánoce s blíží rychlostí blesku a ač to (alespoň u nás) nevypadá moc vánočně, přináším tip a návod na další jednoduchý jedlý dáreček, který potěší každého mlsala v rodině i mezi přáteli :-) Ledové čokoládky jsou pro mě odedávna symbolem blížících se Vánoc, tradičním dárkem od Mikuláše a celkově prostě naprosto úžasnou dobrůtkou. Taky se vždy divíte, jakto, že ten kornout s čokoládičkama tak rychle zmizí? Poradím vám tedy, jak jej udělat "bezedný". 



Budete překvapeni, jak neskutečně jednoduché to je. Základní suroviny jsou pouhé DVĚ:


  • 100 g čokolády dle chuti (hořká, mléčná, bílá)
  • 45 g kokosového oleje

dále potřebujete nějaké formičky - silikonové formičky na pralinky nebo na led, malé papírové košíčky nebo cokoliv, z čeho půjde čokoláda vyklopit. Přimlouvám se za silikonové formičky, z jiných materiálů by bylo asi složité dostávat bonbony ven. 


Postup je velmi jednoduchý, zvládne to klidně i dítě, a můžete vyrábět dárečky nebo ozdobičky na stromek společně. Vezmeme menší hrnec, do půlky naplníme vodou, na něj postavíme skleněnou nebo nerezovou misku aby držela na hrnci - vytvoříme vodní lázeň. Do misky dáme vybranou čokoládu a kokosový olej a společně zahříváme, až se obě substance propojí. 

Nalejeme do připravených formiček/košíčků a dáme do lednice na 10-20 minut ztuhnout. Pak můžeme vyloupávat a jíst, případně balit do alobalu či barevných staniolů jako opravdové čokoládky. 


Jako vždy i tady připomínám, že fantazii se meze nekladou. Do čokolády můžeme přidávat různá koření - do bílé vanilku, do černé trochu instantní kávy nebo špetku chili nebo mořské soli. Oříšky, kandované ovoce, skořici. Můžete také kombinovat barvy a udělat si dvoubarevné čokoládky - jen je třeba nechat první barvu zatuhnout a pak přidávat druhou ;-)  Zkrátka použijte to, co máte rádi, jen se držte základních poměrů oleje a čokolády. 



Proč zrovna kokosový olej? 
Kokosový olej má specifické vlastnosti, díky kterým se z pevného do tekutého stavu dostává při 24°C a to způsobuje ono zvláštní rozpouštění ledových čokoládek z obchodu. Na první dotyk pevná čokoládka se v ústech rozpouští rychle jako kostka ledu :-) 



Žádné komentáře:

Okomentovat