sobota 19. března 2016

Kokosové řezy

Dneska vám chci představit dezert, který se u nás peče už dlouho, je strašně jednoduchý ale výsledek je naprosto dokonalý - kokosové řezy, známé také jako Rafaelo řezy. Lehký korpus, smetanová vrstva a na vrchu křupavý kokos. Určitě jste s nimi už setkali, možná jste je ochutnali a třeba je i sami pečete. Nám ale chutnají tak moc, že o nich stejně musím rozepsat. Protože pokud tyto řezy uděláte, chybu vůbec neuděláte :-) 


Jednoduší koláč snad ani neznám, základ je klasickým hrníčkovým těstem a to "magické" z něj dělá kokos a smetana. Zajímavé, že? Hlavně velmi chutné :-) 


Na plech řezů potřebujete: 

Těsto:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek kokosového mléka
    (cca 2/3 velké plechovky)
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku (kokosového) oleje
  • mletá vanilka
Posypka:
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku práškového cukru
  • 1 kelímek 30% smetany
Velikost hrnku uzpůsobte velikosti pečící nádoby ;-)



Troubu rozehřejte na 180°C. Pekáček vyložte pečícím papírem nebo vymažte a vysypte (třeba kokosem). 

Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, pomalu přilévejte olej a poté kokosové mléko. Do mouky vmíchejte prášek na pečení a po částech přidávejte do vaječné směsi. Vznikne hladké těsto jako na bábovku. Těsto rovnoměrně rozprostřete do pekáčku/na plech. 


V misce smíchejte kokos s práškovým cukrem a vzniklou směsí posypte syrové těsto tak, aby bylo celé pokryté. Nyní už jen nechte péct v rozehřáté troubě cca 25 minut. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, zda je těsto upečené.


Nyní přichází hlavní kouzlo! IHNED jak vyndáte koláč z trouby celý jeho povrch polijete (tekutou) šlehačkou. Smetana musí přijít ještě na horký koláč, protože teplem vznikne ze šlehačky a těsta v jeho vrchní třetině famózní krémová vrstva :) Pak už jen nechte plech zchladnout a krájejte. A hlavně si pochutnejte, vážně to stojí za to!


2 komentáře:

  1. Jo ten taky doma milujem a pečem :-). Jednou jsem neměla doma klasickou smetanu tak jsem použila zakysanou. Patlání bylo protivný, ale dobrota skvělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní dobře, třeba taky někdy zkusím :)

      Vymazat