středa 27. listopadu 2013

Variace na rohlíkové téma

O tom, že si doma peču vlastní chleba, dokonce kváskový (= ten nejlepší z nejlepších) a že si sem tam připravím i jiné pečivo v podobě housek či křupavých rohlíků, jste už určitě na mém blogu četli. Takže další variace nikoliv na renesanční, ale na rohlíkové téma, je tady. 

Moje oblíbené klasické těsto na rohlíky "osmdesátky" se dá samozřejmě vylepšovat změnou části mouky za celozrnnou, chlebovou, žitnou... nebo se dají přimíchat různá semínka, vločky či oříšky. Já jsem tentokrát zůstala u klasiky klasik, tedy čistě bílé pšeničné a ta vylepšení se nacházela v a na rohlících v podobě různých lahůdek. Vznikly mi tak takové pochoutky, jako jsou párky v rohlíku, anglické rohlíky, houstičky se sýrem nebo raženky s mákem!




Těsto je velmi jednoduché, potřebujeme:
  • 500g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 3 lžíce másla (já kombinovala napůl se sádlem)
  • půl kostky droždí (21 g) nebo sáček sušeného (7g)
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
a jako doplnění:
  • 4 vídeňské párky se sýrem (nebo ty nejtenčí, které seženete)
  • anglickou slaninu
  • krájený sýr - Gouda, Eidam, Niva (dle chuti)
  • sezamové semínko, hrubá sůl, mák...
Pokud máte domácí pekárnu, postupujte jak jste zvyklí a nechte si vše připravit a vykynout na program Těsto. Pokud nemáte a používáte čerstvé droždí, udělejte si kvásek z trochy vlažné vody, cukru a droždí, poté těsto zpracujte tak, jako každé jiné kynuté - vše smíchat a hníst ručně nebo v robotu dokud se neodlepuje od mísy a pak kynout aspoň hodinku na teplém místě. Pekaříci se sušeným droždím to mají úplně nejjednodušší, jen smíchají droždí s moukou a nezdržují se kváskem, uhnětou a nechají taky kynout. 


Já jsem těsto nechala pekárně, takže jsem pak jen vytáhla nádobu naducanou krásným těstem až po okraj. Všechno těsto (bez háku) jsem si přendala na silikonový vál a několikrát přeložila a rukama pomazlila. Věřte mi, to těsto má tak krásnou strukturu a díky máslu a sádlu se ani nelepí, že vás to hnětení prostě bude BAVIT! 






Těsto si uválíme do kouličky, a plastovou kartou nebo nožem (pozor na silikonovou podložku, pokud máte) rozdělíme na osm dílů jako když krájíme koláč. Každý kousek jsem si vytvarovala do kuličky a válečkem rozválela na co největší a nejtenčí elipsu. Teď nastala druhá nejzábavnější část. Plnění a zdobení. 

4 tenké párky jsem po jednom zamotala do připravené elipsy - ta musí být dostatečně velká, aby párek nevykukoval příliš z obou konců. Je třeba pečlivě přitahovat, aby se párek při následném kynutí a pečení nevysvlékl z rohlíkového kabátku.





Do dalších budoucích rohlíků jsem zamotala anglickou slaninu, postupovala jsem jako u masové rolády - připravené těsto jsem po délce pokladla slaninou a zase pevně zavinula. Na vrch jsem dala trošku sezamového semínka a nakonec ještě sýr.  Také jsem umotala několik klasických rohlíků, které jsem dozdobila anglickou a sýrem a vznikly oblíbené anglické rohlíky. 





Jelikož jsem dělala těsto z 1,5 dávky, tak mi zbylo ještě na pár houstiček. Kulatý bochánek jsem prokrojila jablkokráječem a dala kynout prdelkou nahoru - docílíme toho, že housky nebudou po upečení vypadat jako nějaké vesmírné potvůrky. Druhý typ houstiček jsem vyválela do šišky a podélně nařízla - jako známé francouzské bagetky.

 Raženka vytvořená pomocí jablkokráječe, dejte ji kynout průřezy dospod.

Variací a možností je nekonečně, můžete zamotávat dovnitř, klást na vrch. Může to být jakýkoliv sýr, který jen máte rádi, zamotat lze uzeninu na kterou vám jen oko padne. Fantazii a chuti se meze nekladou :-) 


Možná ne tak vzhledné, zato velmi chutné.

1 komentář: