středa 30. října 2013

KOKA sušenky

Derby, Esíčka, Koka! Každý je zná, každý je miluje a kdo tvrdí že ne, tak si je kupuje aspoň potají. Taky Vás vždycky štvalo, jak málo těch lahodných sušenek v balení vlastně je? Vychutnáte si jedno, druhé... a za chvíli jsou na dně už jen drobky. A nedej Bože, abyste se o ně snad museli s někým dělit! Co tahle si je udělat doma, přesně tak, jak je máte rádi? A budou lepší, bez éček a jiných pochutin, a hlavně... hlavně jich bude víc! :-) Takže, pokud máte rádi kokosovo-čokoládové sušenky KOKA, neváhejte a čtěte dál.


Inspiraci jsem nalezla na mé oblíbené internetové destinaci - na blogu u Florenýtny. V jedné z diskuzí se řeší výměna receptů a nedávno tam koloval právě recept na domácí KOKA sušenky. Sice jsem si byla nakoupit potřebné věci jako máslo a vanilkový cukr, ale stejně mi některé doma chyběli, takže můj recept zase, jako obvykle, s úpravou:)


Co na ně budeme potřebovat: 

  • 220 g změklého tuku - máslo, Hera, sádlo
  • 100 g moučkového cukru
  • 240 g hladké mouky 
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 2 žloutky
  • 2 - 3 lžíce kvalitního kakaa na vaření
  • 1 vanilkový cukr
Recept je vlastně úplně jednoduchý a pokud jste si někdy už připravovali těsto na vánoční cukroví, nemůže Vás vůbec nic překvapit. Vlastně až na nedostatek surovin, tak jako mě. 

Měla jsem málo strouhaného kokosu, tak sotva na půl dávky, ale všech ostatních surovin už bylo naváženo na dávku celou. Nastal čas na improvizaci, vzala jsem trochu žitných vloček a sezamová semínka, chvíli jsem je společně opékala na suché pánvi, až to začalo pěkně vonět. Opražená semínka a vločky jsem v hmoždíři rozmlátila a rozemlela na drobné křupavé kousky. Samozřejmě, pokud máte dost kokosu, není co řešit. Ale pokud chcete vyzkoušet nějakou trochu zdravější alternativu... nemusíte používat hmoždíř, stačí když máte dobrý mixér :-) 

Když mluvíme o zdravé verzi, vůbec není na škodu, část hladké mouky nahradit třeba celozrnnou pšeničnou, nebo jakoukoliv jinou moukou, kterou máte zrovna po ruce - špaldovou, grahamovou... Dá to sušenkám zase úplně jiný rozměr. Já osobně jsem půl napůl smíchala hladkou a celozrnnou. 

Zpět k těstu - všechny suroviny si navážíme a v jedné misce mícháme tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní lesklé kakaovo-kokosové těsto. Nejlepší je napřed máslo trochu rozkrájet nožem, vyklopit obsah mísy na vál a pustit se do toho rukama. 



Těsto si dáme zabalené do sáčku odpočinout do lednice. Já se přiznám, že jsem fázi s lednicí vynechala a jen jsem ho nechala asi deset minut válet na lince. Teď nastává ta nejmíň, a nebo nejvíc zábavná věc. Z těsta odždibujeme kousky a válíme kuličky o velikosti lískového oříšku ve skořápce. Ty si klademe kousek od sebe na plech vyložený pečícím papírem. 



Každou takovou kuličku potom hroty vidličky rozmáčkneme na placičku a zároveň si vytvoříme autentickou a pěknou strukturu. A hlavně to na oko vypadá moc pěkně, jak se tak jedna vedle druhé krásně vyjímají :-) 



Troubu si rozehřejeme na 180 °C a necháme sušenky péct přibližně 15 minut. Je těžké to na kakaových sušenkách poznat, kdy ještě nejsou a kdy už se začínají připékat.



Po upečení sušenky přesuňte na tácek nebo talíř, hlavně ale na rovný povrch, protože stejně jako vánoční cukroví, i naše KOKA sušenky by se na hrbolatém povrchu zprohýbaly. Pak už jen uskladnit do krabičky a schovat před všemi mlsaly, aby zbylo jen a jen na Vás! :-)



Doporučuji se studeným mlékem nebo ke kávě, dobrou chuť!

9 komentářů:

  1. Kombinaci kokosu a kakaa miluji, koka sušenky tedy zařazuji do seznamu vánočního cukroví :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou skvělé, už na ně byla chvála ze všech stran, takže jsem je rozhodně nepekla naposledy :-) A na vánoce je určitě taky udělám, možná i ve verzi se skořicí :) Hmmm

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. jůůů,to je pecka nápad...ukládám a brzy(snad už o víkendu) vyzkouším...děkuju za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě udělejte, jsou skvělé, křupavé a voňavé:) A hlavně jich je o mnoho víc, než v krabičce s kupovanými Koka sušenkami:)

      Vymazat
  4. Jednička s hvězdičkou 2x podtržená!!!! Beru s sebou na dovču :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělá zpráva! Taky je máme moc rádi, a čím víc kakaa a kokosu, tím lépe :-)

      Vymazat
  5. dělám je též, používám upravený recept na vanilkové rohlíčky (mouky stejně, ale moučky jen 50g a tuku jen 160g, i žloutek jen 1) a jsou luxusní. Už je dělám třetí sezónu.

    OdpovědětVymazat
  6. delala jsem je a jsou vynikajici,lepši než z obchodu budu je delat pokažde když dostanu chut

    OdpovědětVymazat