pondělí 18. dubna 2016

Čokoládový dort s lesním ovocem

Je bez cukru, je bez mléka, je bez lepku, a celý celičký je z čokolády! A je naprosto dokonalý! Řeč je o novém nedělním dezertu z mé kuchyně. Stačí vám na něj 2 suroviny a ovoce dle chuti. Úplně jednoduchý dezert hotový za půl hodinu a přitom chutná jako pochoutka z luxusní cukrárny. No odolejte, nejde to. Takže pokud jste čokoholici a zároveň se bojíte hřešit sladkostmi, hoďte obavy za hlavu a pojďte si připravit tento božský a dokonalý čokoládový dort :-) 



Na dortovou formu o průměru 20 cm potřebujete: 
  • 2 tabulky vysoko procentní čokolády (200g)
  • 4 vejce
  • 1-2 hrsti lesního ovoce
  • špetka soli


Troubu dáme nahřát na 190°C. 

Čokoládu nalámeme na menší kousky a v míse vhodné do vodní lázně jí rozehřejeme. Necháme trochu zchladnout, přidáme 4 žloutky a důkladně promícháme. Hmota získá takovou lepkavou "pudinkoidní" konzistenci. 


Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně vmícháme, nejlépe stěrkou překládat, do kakaové hmoty. Těsto máme hotové. 


Dortovou formu vyložíme pečícím papírem - ideálně dno i boky, aby se koláč dobře vyklopil. Těsto vlijeme do formy a vrch posypeme ovocem. Dáme péct na 25 minut. Pak koláč vyndáme z formy a necháme zchladnout na mřížce - to aby se nám zbytečně ve formě nezapařil.


Nejlepší je servírovat s kopečkem zakysané smetany a posypaný práškovým cukrem nebo kvalitním vanilkovým cukrem. Pak už se jen musíte držet, abyste nevzali největší lžíci, kterou doma máte a nepustili se do koláče ve velkém :-) Nám tomu zabránil jen ten fakt, že bylo už hodně pozdě večer a poslední zbytky soudnosti nás zastavili :-D


Pokud máte větší formu, tak přidejte suroviny, na každou další tabulku čokolády patří dvě vejce. Dle výběru čokolády určíte výslednou chuť koláče. Čím víc % kakaové hmoty, tím míň sladký koláč je. Pokud zvolíte mléčnou čokoládu, získáte sladší zážitek. Určitě můžete použít i čokoládu s příchutí nebo s kousky oříšků, pomeranče nebo kakaových bobů či kávy :-)

4 komentáře:

  1. Ten vypadá fakt hodně dobře. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je fakt dobrý a neskutečně jednoduchý a rychlý :)

      Vymazat
  2. Vypadá luxusně. A můžu dát i mražené ovoce? Nebude to pak "mokré"? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně nebude nikterak rozmoklé, mražené používám taky :)

      Vymazat