čtvrtek 7. ledna 2016

Lekce asijské kuchyně - Jarní závitky

Právě jsem k obědu spořádala zbytek ze včerejší opulentní hostiny ve vietnamském stylu a nyní s cítím naprosto připravená vám o tom zvláštním a bláznivém večeru napsat něco víc :) Už pár týdnů si přítel co chvíli po příchodu z práce pochvaloval, jak měl u kamaráda skvělou Pho nebo vepřové se vejci a rýží a pak zase Pho... no a to mi nedalo, abych nezačala mlsně otravovat, že chci taky! 

Po týdnu nebo dvou přemlouvání se podařilo vietnamského kamaráda Tina přemluvit, že přijde a ukáže mi, jak se přesně u nich doma připravují jarní závitky. Mé úplně nejvíc nejoblíbenější jídlo asijské kuchyně. A kdo by odolal, když ho bude připravovat někdo, pro koho je to klasické domácí jídlo? :-)



Tino je naprosto hyperaktivní, asi jako veverka na kofeinu, takže se obávám, že většina fotek mého dnešního článku nebude ostrá, a omlouvám se dopředu. Zachytit někoho na fotce, když už ve dveřích bytu volá, jestli mám olej a ocet je opravdu náročná disciplína :-) 

A co nás tedy ten večer čekalo? Klasické smažené jarní závitky se sladkokyselou omáčkou Nước chẩm a rýžovými nudlemi, udělané přesně tak, jako když to Tino vaří doma pro svou rodinu. 

Když se tedy konečně z chodby došlo do kuchyně, začalo to lítat :) Hrnec s vodou na sporák, do něj trocha oleje a octa. V téhle vodě se vařily rýžové nudle asi 3 minuty a pak je Tino nechával odstát, teprve po dalším čase je slil a nechal okapat. 



Další na řadu přišla příprava náplně do závitků, bez gramáží uvádím, co jsem v rychlosti zachytila:
  • kedluben a mrkev (ty jsou nejdůležitější, dávají sladkou chuť)
  • čínské zelí
  • houba jidášovo ucho
  • mleté vepřové maso (lepší je prý koupit maso v celku a nadrobno si ho nakrájet, ale "mleté pro nás stačí" :-D) 
  • 3 vejce
  • menší cibule
  • pepř a sůl
  • cukr (Tino si přinesl nějaký speciální vietnamský, který prý víc sladí) 


Veškerou zeleninu a houby nakrájel na nádherné stejně velké proužky, skoro jako když se dělá julienne, přidal maso a vajíčka a pak rukou promíchal. Rukou je to prý lepší než vařečkou nebo lžící, líp se s náplní pracuje. Musím říct, že poměr masa a zeleniny byl podstatně víc nakloněn masu než jsem zvyklá z asijských restaurací. Což mi jako masožravci nikterak nevadilo. 

Tino při přípravě vyprávěl o tom, jak doma vaří pro rodinu a jak ho to baví, mluvil o své rodině ve Vietnamu, dával mi rady co se závitků týče, pořád mluvil a mluvil a smál se. Přiznávám, se tam taky trošku pilo a bylo to celkově veselé a tak trochu dadaistické setkání :-) 

Náplň odpočívala a byl čas připravit omáčku Nước chẩm. Nejtradičnější omáčku, se kterou se ve vietnamských bistrech a restauracích setkáte a kterou se dá dochutit snad skoro všechno. Omáčka se připravuje  z těchto surovin:

  • kvalitní rybí omáčka   
  • mrkev a kedluben
  • cukr 
  • citron
  • stroužek česneku
  • chilli paprička
  • voda
  • máta 

Omáčku začal Tino se zeleninou, mrkev a kedluben nakrájel speciálním nožem na krásné kousíčky a zdůrazňoval, že "to musí být všechno takhle krásný" (viz foto vpravo :D) a pak je v sítku prosolil a nechal trochu změknout a propláchl. 

V misce rozpustil cukr v sojové omáčce a doředil vlažnou vodou, přidal mrkev s kedlubnem, jeden stroužek česneku pokrájený na drobno a jednu sušenou chilli papričku (když je k dispozici čerstvá, je to samozřejmě lepší). Nakonec do omáčky vymačkal asi 3/4 citronu (prostě celou půlku a trochu i z té druhé) a přisypal na jemno pokrájenou jednu snítku máty. 


Prý jsem měla ochutnat... no přiznávám se, že po _velmi intenzivní vůni_ rybí omáčky se mi do toho nechtělo, ale FAKT to bylo dobrý :-) Naředěné vodou a dochucené to získalo naprosto specifickou chuť a popravdě byla dobrá i jen se samotnými nudlemi. 

Už zbývalo jen naplnit rýžový papír a usmažit, všichni už byli natěšení, stůl a talíře se začaly plnit dobrotami a čekalo se už jen až tam přistanou závitky. 



Rýžový papír se musí napřed namočit, nejčastěji se na návodech píše ve vlažné vodě, ale pivo je prý podstatně lepší. Závitky po usmažení víc křupou a prý jim pivo dodá víc žlutou barvu :-)



Tino na smažení používal hůlky, prý se mu s tím lépe otáčí. Ale to asi nikoho nepřekvapí :-) Rolky se musí osmažit dokřupava, a hlavně aby se propeklo maso uvnitř. Obdivuji, že se mu rýžový papír při motání netrhal a nelepil, když jsem kdysi zkoušela závitky sama, tak to bylo tragické... nemluvě o tom, že potrhané kousky pak na pánvi doslova explodovaly a zelenina plavala všude kolem v oleji ... :D 

Klasické servírování jarních závitků - rýžové nudle, zeleninová obloha, závitky a to celé polít omáčkou se zeleninou, případně pokud máte stejné mističky, tak dát každému strávníkovi omáčku do ní aby si namáčel či polil vlastní porci. 


Hůlky do rukou a dobrou chuť! 


6 komentářů:

  1. Vypadá to moc pěkně a ještě lépe to asi chutnalo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to úžasné! Doufám, že ještě něco dalšího ochutnám :)

      Vymazat
  2. Taky bych si dala, vypadá to báječně a zeleninu a rýžové nudle máme moc rádi tak proč ne :o)
    A kamarád je sympaťák ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší je, když to uvaří někdo, kdo to umí :) Jak jsem psala výše, můj první pokus před lety dopadl dost tristně :)
      Kamarád je hlavně hyperaktivní cvok :))

      Vymazat
  3. Taky bych si dala, vypadá to báječně a zeleninu a rýžové nudle máme moc rádi tak proč ne :o)
    A kamarád je sympaťák ;o)

    OdpovědětVymazat
  4. To je super, já teď koukala do Penny letáku, že tam mají teď rozšířený sortiment na asijská jídla, tak jsem právě hledala, tipy jak na ty závitky :)

    OdpovědětVymazat