čtvrtek 28. listopadu 2013

Luxusní vaječný likér

Blíží se Vánoce a to má u mě za následek hned několik věcí. Začnu v panice přemýšlet, komu vlastně co koupit pod stromeček. Taky se hrozím toho, že musím napéct cukroví... alespoň nějaké a že musím připravit tolik různých věcí. Ale letos jsem se neskonale těšila na to, že nastal ten správný čas, udělat si naprosto dokonalý vaječný likér. 
Loňské Vánoce jsem ho ochutnala od mé kamarádky Jany. A jelikož pánové měli svoje "pánská" pití  a Jana nepije alkohol vůbec, způsobila jsem tehdy celkem citelný úbytek toho skvostného likéru :-) Tak jsem si recept vyprosila a můžu se podělit i s vámi!





Jestli máte chuť si likér také doma vyrobit, nebojte, není to příliš složité, jedině snad, že budete muset celou dobu šlehat metličkou jako o život. Co tedy budeme potřebovat na dávku o objemu přibližně 0,75 litru?


  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko, Condé...)
  • 200 ml mléka
  • 150 g moučkového cukru (po několika várkách jsem dospěla k závěru, že cukr navíc neni třeba)
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml rumu



Vaječný likér jsem sama nikdy nevyráběla, maximálně jsem asistovala mamce kdysi dávno ještě doma, ale tuze ráda ho upíjela. To mi však žádné zkušenosti s výrobou opravdu nepřineslo. Trochu jsem se toho bála, ale popravdě, když celou akci hodnotím s odstupem, je to jednodušší než ukrást čokoládku ze stromečku. 

Připravila jsem si (jediné) dva hrnce, ten trošku širší jsem naplnila do půlky vodou a postavila na nejmenší plotýnku. Do druhého hrnce jsem nalila kondenzované mléko, mléko (které jsem doplnila šlehačkou lelkující v lednici), přidala žloutky, cukr (pokud nejste vysloveně fanatický sladkomil, tak dle mého dlouhodobého výzkumu cukr navíc není třeba) a vanilkový lusk - ano, rum tam teď opravdu ještě nedáme, jen si počkejte. Druhý hrnec jsem položila na první a vytvořila jsem si parní lázeň. Teď už nezbylo nic jiného, než vzít do ruky metličku a systematicky a neúnavně šlehat, aby mi nevznikly cucky z vaječných žloutků a aby se vše krásně spojilo. 





Vanilkový lusk jsem podélně rozkrojila a vyškrábla zrníčka, pak jsem do hrnce hodila i zbylý lusk. Tak se nejlépe z lusku dostane všechna vůně a chuť. Pokud lusk nemáte, můžete použít nějaký dobrý extrakt nebo alespoň vanilkový cukr. 




A šleháme a šleháme, čas od času je třeba zkusit teplotu "prstovým testem" - prostě strčíte prst do voňavé žluté hmoty, a jakmile ucítíte, že je tak ohřátá, že už pálí, je na čase vypnout plotýnku pod parní lázní. Teď konečně přichází okamžik, kdy se přidává rum. Jednou rukou jsem stále šlehala a druhou přilévala postupně alkohol (a třetí se pokoušela fotit).




Jestli si myslíte, že máme hotovo, tak to vás nejspíš zklamu. Nyní je třeba vzít do ruky metličku ještě jednou a průběžně míchat a šlehat, dokud likér nevychladne. Mezi tím si připravíme láhev či láhve, které chceme plnit. Vypláchneme je pořádně horkou vodou a necháme vyschnout. 




Samotné plnění už je brnkačka, pokud nejste tak šikovní jako já a cintá vám to všude kolem. Jelikož jsem měla drobné kousky ze žloutků sem tam plavající a některá vanilková semínka se nerozmíchala, musela jsem nalévat přes sítko. Lahve jsem potom nechala vychladnout úplně do studena a teprve poté jsem je zavíčkovala a schovala do lednice. 

V průběhu jsem samozřejmě musela ochutnávat, co kdyby se to zkazilo, a musím říct, že je to naprosto lahodné a pokud vydrží do Vánoc netknutý v lednici, tak bude určitě ještě lepší :-) 



Během přípravy mi v hlavě běžely různé další možnosti a varianty - kávová, kdy bych kávu rozmíchala v ohřátém mléce, kokosová s kokosovým mlékem nebo obyčejným mlékem svařeným se strouhaným kokosem, čokoládová s rozpuštěnou hořkou čokoládou nebo dobrý kakaovým práškem, karamelová s výměnou klasického kondenzovaného mléka za karamelové, možná i mátová ... 

Ať ho máte rádi jakýkoliv, vychutnávejte si ho pěkně v poklidu, v dobré společnosti, nebo v dobré kávě :-)

4 komentáře:

  1. Jé úplně mi likér voní po kuchyni, jen to čtu!

    OdpovědětVymazat
  2. Právě jsem se vrátila z kuchyně a zkušební várka je vynikající:) Jen jsem dala míň cukru (cca 60 g vanilkového a 40 g moučkového) a myslím, že to úplně stačí. Příště se vrhnu na ochucenou verzi - možná kokosovou, aby mi to kokosové mléko ve spíži moc nezahálelo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokosový musí být skvělý a jsem ráda, že likér chutná, taky mám pocit, že jsem dávala trochu méně cukru, ale v receptu jsem napsala tak jak jsem dostala:)

      Vymazat