úterý 5. února 2013

Vejce v kalíšku



Milí,
dnes vám představím recept, který jsem převzala z Deníku Dity P., tedy kuchařky napsané Ditou Pecháčkovou, bývalou šéfredaktorkou Apetitu, současnou šéfredaktorkou Albert magazínu a tvůrkyní Vyšívaného porcelánu. Tak trochu jí obdivuju :)). Deník Dity P. je krásná kuchařka plná velkých fotografií, pochopitelných postupů, receptů ne až tak náročných na suroviny a vtipných textů, takže můžete očekávat, že recepty Dity P. tu budu prezentovat poměrně často.
Ten dnešní je z kapitoly jídel, která jsou doporučená jako “pokocovinová“ (jo, taky tam má kapitolu Po sexu. How cool is that?!?). Jmenuje se to Vejce v kalíšku. Je to rychlý, je to dobrý a hlavně, je to variabilní, takže je jen na vás, na co máte zrovna chuť a co k vejcím přidáte.
Základní recept je se šunkou a parmazánem.

Pro dva strávníky budete potřebovat:

2 malé zapékací misky
máslo na vymazání
4 plátky šunky nebo prosciutta
2 lžíce smetany ke šlehání
2 lžíce strouhaného parmazánu
2 vejce
sůl a čerstvě namletý pepř

Nejdříve si předehřejete troubu na 180 °C. 
Zapékací misky si vymažete kouskem másla...


  ...a do každé vložíte dva plátky šunky.


Poté zalijete každou misku lžící smetany (Dita doporučuje dvě, ale na mě by jí tam bylo moc) a zasypete jednou lžící strouhaného parmazánu.

Do takto připraveného hnízda rozklepněte jedno vejce. Osolíme (ať vám neujede ruka jako mě!), opepříme...

... a vložíme do pekáčku, který do poloviny výšky misek naplníme vodou. Pekáček přemístíme do vyhřáté trouby a pečeme dle osobních preferencí. Naměkko deset minut, nahniličku patnáct minut a natvrdo dvacet minut.


Opatrně vyndáme z trouby, jíme lžící a říkáme „mňam“.



V kuchařce jsou popsány dvě obměny tohohle základní receptu – s pečenými rajčaty a kozím sýrem a s jarní cibulkou a uzeným lososem. Ale skvělý by byl třeba základní šunkovo-parmazánový s čerstvou bazalkou. Nebo můžete místo parmazánu použít čedar. Nebo s listovým špenátem a slaninou. No zkrátka, fantazii se meze nekladou, takže si ráno trochu přivstaňte a začněte den touhle skvělou snídaní. A nezapomeňte mi o ní napsat do komentářů! :)
 


4 komentáře:

  1. Mňam, už jen sehnat kalíšky na zapékání :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam! Taky nemám kalíšky ale určitě by stačil nějaký tlustostěnný hrnek či prťavej pekáček pro dva dohromady. Možná i silikonová formička na muffiny?

    OdpovědětVymazat
  3. Forma na muffiny nebo pekáček by určitě šly, ale o hrnek bych měla obavu, chce to něco, co je určeno do trouby. Každopádně dej vědět, jak chutnalo :))

    OdpovědětVymazat
  4. Ukuchtěno k večeři, ve větší nerezové misce, s dvojitým vajíčkem a jarní cibulkou jako bonus:) Jen mi nedošlo, že když je to větší, musí to tam pobýt déle. Takže jsem musela vracet a dopékat:) Ale bylo to MŇAM :)

    OdpovědětVymazat