pondělí 2. září 2013

Zázvorový sirup

Musím se konečně zase ozvat, a dát o sobě vědět. Posledních pár dní, spíš týdnů, bylo hektických a ač jsem vyzkoušela spoustu nových věcí, nějak jsem nenašla čas na to, všechno Vám sem sepsat. Ale to by byla škoda, takže je nejvyšší čas napravovat resty.

Prvním z nich bude právě zázvorový sirup. A proč jsem se rozhodla právě pro něj? Ani nějak nevím, přemýšlela jsem o něčem dobrém a zdravém, co by mi doma vydrželo. A taky jsem přemýšlela nad dárky k Vánocům. Letos bych chtěla blízké podělit nějakými vlastnoručními dobrotami. A takové dobroty se musí napřed co? Vyzkoušet :-) A co je v zimním období nejlepší? Zázvorový čaj na vyhnání bacilů. Co Vám ale budu povídat, v létě zalitý sodovkou a s ledem je taky výborný! :-)



Suroviny na takový sirup nejsou vůbec náročné. Vlastně celý postup je opravdu hodně jednoduchý s velmi lahodným výsledkem. Já jsem použila:
  • 1 kořen zázvoru (alespoň 200 g, klidně víc)
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 500 g cukru
  • 1 l vody

Pečlivě umyjeme v horké vodě jak pomeranč tak citron a potom škrabkou na brambory (či nožíkem, kdo je šikovný) ořízneme kůru - bez bílých částí. Do hrnce si dáme vodu, do ní kůry z citrusů a dáme vařit, aby se nám uvolnilo všechno to voňavé v nich. Jak začne voda vřít, důkladně zamícháme, necháme ještě pár minut provařit a vypneme.

To zelné v hrnci je stévie, tak trochu jsem experimentovala :-)

Mezi tím si oloupeme (ale nemusíme) zázvor a škrabkou ho naplátkujeme, nebo nakrájíme nožíkem, můžeme i strouhat, ale plátkováním se zbavíme problémů s tuhými zázvorovými vlákny. Pomeranč i citron zbavíme zbytku kůry a bílé vrstvy a nakrájíme na plátky či na menší kousky. 

 
Místo citronu můžete použít třeba limetku, nebo jiné citrusové ovoce. 

Do horké sladké voňavé vody, která už nevaří, nasypeme zázvor, citron i pomeranč, zakryjeme poklicí a necháme v klidu a pohodě odpočívat 24 hodin. Ovoce se zázvorem krásně provoní kuchyni. 


Po dni stráveném louhováním dáme hrnec zpět na plotýnku, tyčovým mixerem několikrát projedeme ovocem až nám vznikne taková "polévka". Necháme ještě jednou krátce provařit a rozpustíme cukr a můžeme přidat trochu čerstvého strouhaného zázvoru (mě můj výluh přišel málo zázvorový, půvondě :-) podle chuti. 

Už chybí jen poslední krok, nějaké pěkné lahve s víčkem, trychtýř a plátýnko nebo jemné sítko na zcezení. Směs odstavíme z tepla a přecedíme do lahví. Mě tato dávka vyšla na jednu 0,7 l lahev a asi 2/3 druhé sedmičky. Pokud chceme konzistenci sirupu, tudíž víc "táhnoucí se" tekutinu, a sladší, zvýšíme množství použitého cukru. Necháme zchladit a uskladníme v lednici. A je to :-)


Na dně lahví se dělá bílý kal, který není na překážku. Naopak, před použitím je třeba lahev protřepat. Takto vytvořený sirup se dá používat na studeno jako šťáva do vody či sodovky s ledem a plátkem citronu nebo přidat štamprličku do horkého čaje v zimě :-) Určitě by se dal použít do různých míchaných nápojů nebo dezertů, fantazii se meze nekladou jak v použití tak ve složení. Nebojte se přidat oblíbenou skořici, hřebíček nebo třeba vanilkový lusk.

Na zdraví a ať chutná i léčí :-)

10 komentářů:

  1. Jak dlouho mi takový sirup vydrží? Jakou má trvanlivost? :-) Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, v lednici jsem jej měla skoro půl roku, takže celkem dlouhou:)

      Vymazat
  2. sirup je vyborny dělám ho často.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, cukr se přidává hned na zacatku, tedy do vody s citrusovou kurou, anebo az po odlezeni (24 hodin) po rozmixovani a druhem vareni? Dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
  4. A po tom luhovani,mam ten zazvor vytahnout nebo mixovat i s ovocem?

    OdpovědětVymazat
  5. A po tom luhovani,mam ten zazvor vytahnout nebo mixovat i s ovocem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mixovat komplet všechno, aby to pustilo i tu nejposlednější kapičku chuti :) Stejně se pak bude cedit přes plátýnko, takže drobečky nevadí.

      Vymazat
  6. Super recept, je lahodny�� místo cukru dávám med.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji moc za recept.Jak já se těším až ten sirup zítra dovařím. 😊😊😊

    OdpovědětVymazat