Vánoce s blíží rychlostí blesku a ač to (alespoň u nás) nevypadá moc vánočně, přináším tip a návod na další jednoduchý jedlý dáreček, který potěší každého mlsala v rodině i mezi přáteli :-) Ledové čokoládky jsou pro mě odedávna symbolem blížících se Vánoc, tradičním dárkem od Mikuláše a celkově prostě naprosto úžasnou dobrůtkou. Taky se vždy divíte, jakto, že ten kornout s čokoládičkama tak rychle zmizí? Poradím vám tedy, jak jej udělat "bezedný".
Stránky
▼
středa 7. prosince 2016
čtvrtek 5. května 2016
Semínkové krekry
Jak už asi víte, nedávno jsem si objednala předplatné časopisu F.O.O.D. Koncem dubna mi přišlo první, květnové, vydání, plné vůně krásné Itálie. Jakožto vášnivou pekařku mě na první prolistování zaujaly zejména recepty na italské pečivo - grissini, které určitě hodlám udělat, chléb s vlašskými ořechy určitě zkusím, protože už jsem dělala, tak budu moc porovnat, focacciu mám dokonce na blogu, mezi svými recepty a proto první los padl na semínkové Celozrnné krekry. Na fotce vypadaly úžasně, plné semínek, křupavé ... prostě skvělá alternativa k brambůrkům a jiným zvrhlostem :)
sobota 30. dubna 2016
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek zažívá boom, dalo by se říct, že je na vrcholu své slávy. Ať se podíváte kamkoliv, určitě najdete alespoň jedno jídlo, alespoň jeden recept v časopise, který obsahuje právě medvědí česnek. Roste z jara v lesích, je blízkým příbuzným třeba bledule nebo narcisu, ale na rozdíl od nich se dá využít i v kuchyni.
No a nebyla bych to já, abych se konečně nerozhoupala a nevyzkoušela něco z medvědího česneku. Už jsem lístky používala třeba v tuňákové pomazánce z tofu, ale mou touhou bylo pesto. Když tedy včera na farmářských trzích prodávali svazky medvědího česneku, neváhala jsem ani na okamžik.
pátek 29. dubna 2016
Pečená zelenina
Pečená zelenina je naprosto geniální jídlo, jednoduché, chutné, téměř bez práce a hrozně variabilní. Tak se sama sebe ptám, proč jsem jí doteď vlastně nedělala? Sama nevím, asi jsem do toho musela dospět stejně jako je to s láskou k olivám. Nevím jak vám, ale mě napoprvé chutnaly asi jako bych si kousla do mýdla :-)
Každopádně, taková pečená zelenina je fajn, protože v každé domácnosti se najde dost zeleniny použitelné na její přípravu. Pokaždé může být jiná a uplatníte v ní všechny ty skvělé bylinky, které teď na jaře začínají krásně obrážet. A na čerstvé bylinky jsme my doma ujetí :)
Každopádně, taková pečená zelenina je fajn, protože v každé domácnosti se najde dost zeleniny použitelné na její přípravu. Pokaždé může být jiná a uplatníte v ní všechny ty skvělé bylinky, které teď na jaře začínají krásně obrážet. A na čerstvé bylinky jsme my doma ujetí :)
středa 27. dubna 2016
Brokolicový quiche s modrým sýrem
Od doby, co máme v Plzni božské francouzské bistro La Tartelette, jsem si neskutečně oblíbila quiche, nebo-li slané koláče. Samozřejmě, sladké také, ale ty jsou v našich zeměpisných šířkách podstatně běžnější :-) Kouzlo objevování slaných koláčů nebere konce, lososový se špenátem, špenátový s kozím sýrem, rajčatový s uzeným sýrem, zelný, šunkovo-sýrový, s kuřetem, s kukuřici... Jednoduše nepřeberné množství, které navádí představivost a mlsný jazyk dál a dál.
A tak také vznikl dnešní recept, kombinací surovin, které k sobě perfektně ladí, a vsazení je do obalu z křehkého těsta. Nechte se i vy zlákat koláčem, který se sice na oko tváří zdravě, ale je to vysloveně pastva pro chuťové pohárky :-)
neděle 24. dubna 2016
Křehký koláč s jablky, fíky a smetanou
Tento koláč vznikl v podstatě jako vedlejší produkt při pečení maminčina dokonalého křehkého jablečného koláče. Měla jsem moc těsta na pekáček, který jsem použila, tak jsem ze zbylé třetiny utvořila tento koláč a výsledek byl fenomenální.
Smetana, jablka, vanilka a k tomu netradiční chuť fíků, jemné křehké těsto (mnou odlehčené celozrnnou moukou) - to vše dohromady dává skvělý zážitek a věřte, že u jednoho kousku nebudete chtít skončit :)
Smetana, jablka, vanilka a k tomu netradiční chuť fíků, jemné křehké těsto (mnou odlehčené celozrnnou moukou) - to vše dohromady dává skvělý zážitek a věřte, že u jednoho kousku nebudete chtít skončit :)
pondělí 18. dubna 2016
Čokoládový dort s lesním ovocem
Je bez cukru, je bez mléka, je bez lepku, a celý celičký je z čokolády! A je naprosto dokonalý! Řeč je o novém nedělním dezertu z mé kuchyně. Stačí vám na něj 2 suroviny a ovoce dle chuti. Úplně jednoduchý dezert hotový za půl hodinu a přitom chutná jako pochoutka z luxusní cukrárny. No odolejte, nejde to. Takže pokud jste čokoholici a zároveň se bojíte hřešit sladkostmi, hoďte obavy za hlavu a pojďte si připravit tento božský a dokonalý čokoládový dort :-)
neděle 10. dubna 2016
Makovo-švestkový koláč bez mléka
Znovu jsem řešila situaci, kdy jsem měla chuť na něco dobrého, ale skoro nic z běžně kupovaných věcí nemůžu. Buď je to kynuté, nebo to obsahuje mléko či výrobky z něj. Tak mi nezbylo nic jiného, než si zase upéct něco sama. Švestky a mák jsou skvělá kombinace, ba přímo dokonalá. A jelikož mám ještě zamrazené zásoby moravských švestek (ano, těch co neskončily tekuté) a nedávno jsem si koupila makovou mouku od Dědoleje, nebylo co dalšího řešit :-)
úterý 22. března 2016
Karamelový popcorn
Dlouho nám doma ležel sáček kukuřice na popcorn. Ne takový ten do mikrovlnky, to je podle mě strašné podvádění (a navíc mikrovlnku nemáme :-)), ale klasický "old fashion way" popcorn v hrnci na sporáku dělaný. Byla to pro mě vlastně premiéra, nikoliv co se jedení týče, ale přípravy. Nespočetně krát jsem ale u babičky asistovala, když jej vyráběla, tak jsem se cítila celkem jistě v kramflecích. Zato karamel na popcorn, to pro mě byla výzva. Karamelu jsem nikdy neholdovala, doma jsem ho dělala jen párkrát a nikterak mě neoslovil.
K filmu se však popcorn hodí a karamelový popcorn, co jsem včera vytvořila, byl naprosto skvělý společník. Křupavý popcorn, křehký sladký karamel a zrníčka mořské soli na vyvážení chuti.... A jak prohlásil přítel: "je fakt návykový". Tak co, už máte chuť? :-)
sobota 19. března 2016
Kokosové řezy
Dneska vám chci představit dezert, který se u nás peče už dlouho, je strašně jednoduchý ale výsledek je naprosto dokonalý - kokosové řezy, známé také jako Rafaelo řezy. Lehký korpus, smetanová vrstva a na vrchu křupavý kokos. Určitě jste s nimi už setkali, možná jste je ochutnali a třeba je i sami pečete. Nám ale chutnají tak moc, že o nich stejně musím rozepsat. Protože pokud tyto řezy uděláte, chybu vůbec neuděláte :-)
úterý 15. března 2016
Jemné kuřecí curry
Indickou kuchyni mám velmi ráda, ale málokdy se odvážím ji vařit sama. Zato ji velmi ráda baštím, a když jsem se nedávno doma rozhodovala, co udělám s kuřecíma prsíčky, napadlo mě zkusit curry. Jelikož nemůžu příliš kořeněná jídla a musím ještě nějakou chvíli vynechat cibuli, musela jsem si vymyslet takový dětský recept bez závadných surovin. Výsledek mě neskutečně potěšil, doma sklidil nečekaný úspěch, a proto se o něj s vámi musím podělit :-)
sobota 5. března 2016
Tuňáková pomazánka z tofu
Kvůli malinkému synovi jsem dočasně musela omezit mléko a mléčné výrobky, proto jsem začala hledat alternativy k mým milovaným tvarohům, jogurtům, sýrům a mléku. Není to v pravdě jednoduchá záležitost, hlavně pro někoho, kdo baští mléčné výrobky skoro s každým jídlem dne.
O mých pokusech s rostlinnými mléky napíšu článek později, dnes se zaměřím na pomazánky. Protože já si prostě potřebuji něco namazat na to pečivo. A sladké snídaně s marmeládou mě moc neberou :) A tak vznikla klasická pomazánka ve verzi bez mléka a vhodná pro kojící matky, dvě mouchy jednou ranou.
středa 24. února 2016
Mac & Cheese aneb Makarony se sýrem
Mac & Cheese neboli makarony se sýrem je jídlo anglického původu sestávající se z těstovin a sýrové omáčky. Tradičně se podává jako jídlo z jednoho hrnce zapečené v troubě, ale možností přípravy a podávání je nesčetně - můžete jej dělat v pánvi bez zapékání, nebo i z předpřipravené směsi. Američané považují makarony se sýrem za tzv. comfort food - jídlo, které vás pohladí po duši, utěší, vyvolává nostalgické vzpomínky. Prostě, když je vám pod psa, tak si uděláte makarony se sýrem :-) Divili byste se, ale takové makarony se sýrem mají svojí historii, a velmi bohatou, začínající ve 14. století.
Já jsem prvně toto jídlo jedla v Anglii, připravené mojí americkou host mummy, takže v podstatě originálně nejoriginálněji, jak jsem vůbec mohla. Od svého pobytu v Londýně jsem ale toto jídlo neměla a tak nějak uzrál čas si ho znovu udělat :)
pátek 15. ledna 2016
Kuchařky kam se podíváš: Vánoční nadílka
Miluju kuchařky, ráda se na ně dívám, ráda jimi procházím a kochám se úžasnými obrázky načančaných jídel. Ráda se zastavím jen tak u poličky v knihkupectví a prolistuji první co mi padne do ruky. U každého receptu si říkám: "Tohle musím vyzkoušet!" ... "Tyjo, tohle vypadá skvěle!" Miluju to nadšení nad krásnou kuchařkou a mám radost, že několik moc pěkných vlastním. Většinu jsem si koupila sama, ale několik jich ke mě připlulo jako dárky. A zrovna o várce kuchařek z posledního vánočního nadělení bych se dneska ráda rozepsala :)
úterý 12. ledna 2016
Grilovaná portobella s bylinkovým máslem
Dnešní recept bude jednoduchý a rychlý avšak chutný a určitě si ho alespoň jednou zopakujete. Tedy, za předpokladu, že máte rádi houby. Bylinkové máslo však lahodná portobella ochutí tak dobře, že bych se dnes mohla zavděčit i zavilým masomilům :)
čtvrtek 7. ledna 2016
Lekce asijské kuchyně - Jarní závitky
Právě jsem k obědu spořádala zbytek ze včerejší opulentní hostiny ve vietnamském stylu a nyní s cítím naprosto připravená vám o tom zvláštním a bláznivém večeru napsat něco víc :) Už pár týdnů si přítel co chvíli po příchodu z práce pochvaloval, jak měl u kamaráda skvělou Pho nebo vepřové se vejci a rýží a pak zase Pho... no a to mi nedalo, abych nezačala mlsně otravovat, že chci taky!
Po týdnu nebo dvou přemlouvání se podařilo vietnamského kamaráda Tina přemluvit, že přijde a ukáže mi, jak se přesně u nich doma připravují jarní závitky. Mé úplně nejvíc nejoblíbenější jídlo asijské kuchyně. A kdo by odolal, když ho bude připravovat někdo, pro koho je to klasické domácí jídlo? :-)
úterý 5. ledna 2016
Obrácený brusinkový koláč
Chodila jsem kolem nich v obchodě už dlouho. Obcházela je jako mlsná kočka smetanu až jsem pár dní zpět neodolala a koupila je. O čem že je řeč? O brusinkách, ale ne takových těch maličkých, co známe z lesa a ke svíčkové, ale takové ty sexy přerostlé plody velikosti i barvy šípků. Jaké bylo moje překvapení, když jsem se po první brusince doma vrhla a ochutnala jí. Kysele trpká chuť, zklamání... tak takhle to nepůjde, za syrova určitě ne.
A tak vznikl nápad na brusinkový koláč. Pod heslem "Cranberry pie" jsem nalezla spoustu zahraničních fešáků, zabrousila jsem i na stránky české. Překvapivě i v českých luzích a hájích bylo na co koukat, ale nebyla bych to já, abych si nakonec recept neudělala podle svého. Obrácený, tvarohový a ještě s perníkovým kořením. Zní vám to lákavě? Tak se na to pojďte podívat :-)