Indickou kuchyni mám velmi ráda, ale málokdy se odvážím ji vařit sama. Zato ji velmi ráda baštím, a když jsem se nedávno doma rozhodovala, co udělám s kuřecíma prsíčky, napadlo mě zkusit curry. Jelikož nemůžu příliš kořeněná jídla a musím ještě nějakou chvíli vynechat cibuli, musela jsem si vymyslet takový dětský recept bez závadných surovin. Výsledek mě neskutečně potěšil, doma sklidil nečekaný úspěch, a proto se o něj s vámi musím podělit :-)
Na 4-6 porcí potřebujete:
- 2 kuřecí prsa
- 1 větší mrkev
- 2 hrsti kešu oříšků
- 2 hrsti červené čočky
- 1/2 plechovky kokosového mléka
- lžička tmavého cukru
- 1-2 šálky vody nebo kuřecího vývaru
- lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky kurkumy
- 2-3 lžíce oleje
- sůl, pepř
- lžíce škrobu
- bylinky na dozdobení (petržel, koriandr, řeřicha...)
Kuřecí prsa si nakrájíme na menší kousky, posolíme, popepříme a trochu polijeme olejem, necháme v misce chvilku odležet. Nakrájíme mrkev na drobnější hranolky nebo kostičky. V pánvi rozehřejeme olej a vsypeme koření, necháme ho v oleji zpěnit. To nám z koření vytáhne intenzivnější chuť i vůni.
Na olej s kořením hodíme mrkev a lehce ji orestujeme, potom přisypeme cukr a necháme mírně zkaramelizovat. K takto před připravené mrkvi přidáme kuřecí kousky a osmahneme ze všech stran. Když je kuře zatažené a mrkev napůl měkká, přisypeme dvě hrsti kešu oříšků a taky je trochu osmažíme.
Do pánve nalijeme šálek až dva vody nebo vývaru, tak aby maso bylo skoro celé ponořené a začalo se mírně dusit. Když se část vody vypaří, přisypeme červenou čočku, které stačí jen 5-8 minut na uvaření. Až bude čočka skoro hotová, přidáme do pánve kokosové mléko smíchané s lžící škrobu (nebo rozpustíme kokosové mléko a lžíci škrobu rozmícháme v trošce vody) a necháme celou směs lehce zahustit.
Do hotové omáčky můžeme přisypat čerstvé bylinky podle chuti, já přidala petrželku a při servírování mladou řeřichu. Curry skvěle chutná s indickou rýží nebo s plackami naan či chapati.
Žádné komentáře:
Okomentovat