Znovu jsem řešila situaci, kdy jsem měla chuť na něco dobrého, ale skoro nic z běžně kupovaných věcí nemůžu. Buď je to kynuté, nebo to obsahuje mléko či výrobky z něj. Tak mi nezbylo nic jiného, než si zase upéct něco sama. Švestky a mák jsou skvělá kombinace, ba přímo dokonalá. A jelikož mám ještě zamrazené zásoby moravských švestek (ano, těch co neskončily tekuté) a nedávno jsem si koupila makovou mouku od Dědoleje, nebylo co dalšího řešit :-)
- 15 menších švestek
- 125 g cukru
- 2 vejce
- 50 g makové mouky nebo mletého máku
- 75 g polohrubé mouky
- 1/2 dcl vroucí vody
- 1/2 dcl oleje
- 1/4 prášku do pečiva
- 1 lžička Voňavého pečení s vanilkou od Antonína
- olej, mouka na vymazání
Troubu rozehřejeme na 180 - 190 °C. Formu na koláč vymažeme a vysypeme moukou. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny podélně.
Oddělíme žloutky od bílků, k bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Odložíme do lednice. Připravíme si půl deci vroucí vody, tu vyšleháme se žloutky do pěny a postupně přišleháváme cukr, dokud nevznikne světlá lehká hmota. Po troškách přiléváme olej a stále šleháme.
Smícháme si mouku, makovou mouku či mletý mák a lžičku voňavého koření od Antonína (není nutná, samozřejmě, lze nahradit třeba trochou vanilkového extraktu nebo vanilkovým cukrem). Suchou směs stěrkou vmícháme do vaječné pěny a důkladně propojíme.
Z lednice si vyndáme bílky, opatrně je překládáním vpracujeme do těsta. Hotové těsto nalijeme do formy, rovnoměrně rozetřeme a povrch poklademe čtvrtkami švestek. Povrch můžeme posypat dodatečnými 2 - 3 lžícemi cukru a dáme péct na 30-40 minut. Určitě zkoušejte párátkem nebo špejlí, jak je koláč propečený.
Pak už jen nechat aspoň trochu vychladit a pusťte se do něj :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat