Stránky

pátek 29. dubna 2016

Pečená zelenina

Pečená zelenina je naprosto geniální jídlo, jednoduché, chutné, téměř bez práce a hrozně variabilní. Tak se sama sebe ptám, proč jsem jí doteď vlastně nedělala? Sama nevím, asi jsem do toho musela dospět stejně jako je to s láskou k olivám. Nevím jak vám, ale mě napoprvé chutnaly asi jako bych si kousla do mýdla :-)

Každopádně, taková pečená zelenina je fajn, protože v každé domácnosti se najde dost zeleniny použitelné na její přípravu. Pokaždé může být jiná a uplatníte v ní všechny ty skvělé bylinky, které teď na jaře začínají krásně obrážet. A na čerstvé bylinky jsme my doma ujetí :)




Na pekáček pečené zeleniny jsem použila:


  • 3 střední brambory
  • 2 větší mrkve
  • 1/2 červené kapie
  • 1/2 žluté kapie
  • 1/2 cukety
  • 1/2 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 jablíčko
  • 4 stroužky česneku
  • snítka rozmarýnu
  • několik lístků šalvěje
  • několik snítek oregana
  • sůl, pepř, olivový olej
  • 2 lžíce medu


Troubu rozehřejte na 200-220 °C. Zeleninu pokrájejte na menší kousky - ideálně podobné velikosti. Do pekáčku naskládejte všechnu zeleninu, zalijte 4-5 lžícemi olivového oleje. Osolte (soli se nebojte, mrkev a cuketa její chuť srazí) a opepřete.

 
Bez čerstvých bylinek u nás nefungujeme :-)

Čerstvé bylinky stáhněte ze stonků či natrhejte na drobnější kousky. Zalejte dvěma lžícemi tekutého medu. Celé promíchejte a zeleninu obalte v bylinkách, oleji a medu.


V troubě pečte 25 minut a poté zeleninu trochu prohrábněte a otočte. Dopékejte dalších 20-25 minut, můžete zapnout i horkovzduch, pokud máte možnost. Až zelenina získá hnědé špičky a vybarví se dozlatova, máte hotovo.

Taková zelenina se dá použít jako skvělá příloha nebo i jako samostatné jídlo. Výborná je třeba s dipem ze zakysané smetany či jogurtu, skvěle doplňuje steak nebo přírodní plátek a hlavně, je tak neskutečně variabilní :)

Pečená zelenina, vepřová pečeně a zakysaná smetana.

Žádné komentáře:

Okomentovat