středa 27. dubna 2016

Brokolicový quiche s modrým sýrem

Od doby, co máme v Plzni božské francouzské bistro La Tartelette, jsem si neskutečně oblíbila quiche, nebo-li slané koláče. Samozřejmě, sladké také, ale ty jsou v našich zeměpisných šířkách podstatně běžnější :-) Kouzlo objevování slaných koláčů nebere konce, lososový se špenátem, špenátový s kozím sýrem, rajčatový s uzeným sýrem, zelný, šunkovo-sýrový, s kuřetem, s kukuřici... Jednoduše nepřeberné množství, které navádí představivost a mlsný jazyk dál a dál. 

A tak také vznikl dnešní recept, kombinací surovin, které k sobě perfektně ladí, a vsazení je do obalu z křehkého těsta. Nechte se i vy zlákat koláčem, který se sice na oko tváří zdravě, ale je to vysloveně pastva pro chuťové pohárky :-) 



Na koláčovou formu o průměru 26 cm potřebujete:

Těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla 
  • 4-5 lžic ledové vody
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • sůl
Náplň
  • 2-3 hrsti brokolicových růžiček
  • 100 g modrého sýra
  • 200 ml smetany
  • 2 vejce
  • sůl, pepř a bylinky dle chuti
  • + něco navíc: šunka, slanina, tofu, šmakoun
První je třeba si vypracovat těsto, je nutné být rychlý a pracovat s opravdu studenými surovinami. Do prosáté mouky nastrouhejte parmazán a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. 


Špičkami prstů máslo s moukou rychlými krátkými pohyby zpracovávejte, jako byste těsto štípali. Postupně přidejte ledovou vodu a špetku soli. Pracujte rychle a jakmile se vám vytvoří kompaktní lesklá koule z těsta, zabalte ji do igelitu či folie a dejte alespoň na hodinu odpočívat do lednice. 



Mezi tím si růžičky brokolice pokrájejte na menší kousky a dejte na 5-8 minut do páry, aby brokolice částečně změkla, ale zůstala pořád trochu křupavá a krásně zelená. Smetanu smíchejte s vejci, přidejte oblíbené bylinky a trochu dosolte. Nastrouhejte si modrý sýr - pokud nemáte rádi sýr s modrou plísní, můžete stejně tak dobře použít třeba balkánský sýr nebo sýr Feta.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Těsto vyválejte na tloušťku cca 0,5 cm a vložte ho do máslem vymazané formy. Přebytečné těsto odkrojte a dejte korpus předpéct na 10 minut do vyhřáté trouby. 


Po 10 minutách formu vyndejte, na dno korpusu rozmístěte brokolicové růžičky (pokud přidáváte tofu, doporučuji jej dát na dno pod brokolici, pokud šunku či slaninu, tak se víc hodí na brokolici), posypte strouhaným modrým sýrem a zalijte smetanovou směsí.



Quiche dopékejte 20 - 25 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu a špičky brokolicových růžiček nezačnou tmavnout. Ideální je, nechat quiche chvíli vychladnout, lépe pak náplň drží. Chutná skvěle jak teplý, tak za studena.


2 komentáře:

  1. Brokolici i sýr mám ráda a tento koláč vypadá fakt skvěle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak trochu jiná verze zapečené brokolice, a to se mi na tom líbí. Každý quiche může být úplně jiný :)

      Vymazat