pondělí 17. února 2014

Krémová lososová polévka

Lososová polévka? Hm, říkáte si, to bude nějaký drahý výmysl, to tak budu vařit. Opak je ale pravdou, na lososovou polévku nepotřebujete čtvrt kila nejlepších kousků z lososa. Náhoda tomu chtěla, že jsme se o víkendu pohybovali po Globusu, a zrovna u oddělení s rybami. A jelikož přítel miluje (mojí) rybí polévku, zaujali nás tácky s hlavami a ocásky, ale ne ledajakými. Měli tam krásné čerstvé lososí "zbytky". Takže pokud na něco podobného narazíte, nebo seženete odřezky z lososa, máte téměř vyhráno :-) A jelikož současné počasí úplně navádí ke konzumaci teplé husté dobré polévky, pojďme se jí podívat na zoubek.



Taková lososová polévka vlastně není vůbec složitý pokrm. Pokud jste někdy dělali rybí polévku, nebo vlastně jakoukoliv krémovou polévku, bude to pro vás doslova brnkačka. Nejtěžší snad je jedině obírání masa a lovení kostiček. Takže vařečky připravit a pojďme se podívat, jak jsem se o tuto polévku pokoušela já. 

Na polévku jsem použila:


  • hlavu a ocas z lososa
  • 2 menší cibule
  • 1/2 pórku
  • 2 mrkve
  • 2 menší brambory
  • smetanu 33%
  • máslo a olej
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • pažitka a čerstvý kopr na ozdobu



Hlavu a ocas lososa jsem si pečlivě omyla pod studenou vodou, zkontrolovala kvůli případným zbývajícím šupinám (byly tam!) a vložila do hrnce s osolenou vodou, s několika kuličkami pepře a malou cibulkou. Po začátku varu jsem nechala bublat na malém plameni asi 15 až 20 minut a vypnula. Losos má jemné maso, delší vaření by z něj udělalo bláto. Vývar jsem zcedila a hlavu s ocasem nechala na talíři vychladnout.



Mrkve a brambory jsem oškrábala a nakrájela na menší kostičky, cibuli taktéž a část pórku - světlou i zelenou část -  na proužky. V druhém hrnci jsem rozehřála cca 2 lžíce oleje a 1 lžíci másla a všechnu zeleninu na tuku krásně orestovala. Zeleninu jsem následně zalila vývarem z lososa, osolila, opepřila, nechala vařit, dokud vše nezměklo. 



Než změkla zelenina, vidličkou jsem pečlivě obrala maso z vařeného lososa. Větší kusy jsem si dala stranou a drobné kousíčky přidala k vařící se zelenině. Jakmile zelenina změkla, sejmula jsem hrnec ze sporáku a tyčovým mixerem vytvořila jemný krém. V této fázi je třeba ochutnat a přidat případně sůl či pepř, taky je ten správný čas na přidání muškátového oříšku, jen tak maličko.

Hrnec jsem vrátila zpět na sporák, přilila smetanu do požadované hustoty a nechala chvíli probublat. Mezi tím jsem si nasekala čerstvý kopr a pažitku, část kopru jsem vmíchala do polévky, stejně jako předtím odložené větší kusy lososa. Teď už se polévka musí míchat opravdu jen jemně, aby z kousků lososa něco zbylo. 

Polévku jsem na talíři dozdobila zbylým koprem a pažitkou. Skvělá je s čerstvým kváskovým chlebem nebo krutonky z bílého pečiva či chleba. 



Ať zahřeje a hlavně chutná! 

11 komentářů:

  1. Ahoj Petro, polevka vypada velice chutne a tak jsi mne zlakala, ze ji urcite brzy vyzkousim :) Zdravim, Monika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, taky nám moc chutnala. Myslím, že si jí brzo zopakujeme :-)

      Vymazat
  2. ta musela být úžasná! btw krásný design blogu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, byla skvělá a děkuji, pořád se snažím ho nějak vylepšit :)

      Vymazat
  3. mnam! To musela být dobrota! :) Miluju lososa, ale polévku jsem z něj ještě nejedla, musím napravit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrozně ráda experimentuju, proto když jsem v obchodě zahlédla ty "zbytky", hned mi vytanula na mysl polévka:) Samozřejmě by to šlo i z klasického kousku na griování, ale proč nevyužít, co se nabízí :)

      Vymazat
  4. Ahoj, my jsme ji s manželem ještě "vytunili" kouskem celeru, petržele a třemi stroužky česneku. No byla božská!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda a inovacím fandím :) Většina mých jídel nikdy není stejná, protože do něj příště přidám zase něco jiného! :-)

      Vymazat
  5. Dokonalá, děkuji :)
    Pepř jsem dala bílý. Trošku Vám nesedí výčet surovin na začátku, není tam pórek a druhá cibule (jestli do zeleniny dáváte druhou cibuli a ne tu z vývaru - ta mi "fungovala" dobře)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, máte pravdu! A že jsem si toho doteď nevšimla, ihned opravuji :)
      A jsem ráda, že chutnala.

      Vymazat
  6. Dnes jsem ji udělala a je vynikající! Díky za recept. Valerie

    OdpovědětVymazat